kotopita-katsarolas-anoigma
clock icon
1:10'

Κοτόπιτα κατσαρόλας με φύλλο σφολιάτας

Υλικά

  • Μερίδες: 4-6
  • 1 μέτριο ψητό κοτόπουλο (περίπου 700 γρ. ψαχνό)
  • 2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα στα 2
  • 1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο εγκάρσια στη μέση
  • 1 κουτ. σούπας κόκκους πιπεριού
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1,5 λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλο
  • πέτσες και κόκαλα απο το κοτόπουλο (το ήδη μαγειρεμένο μετά το ξεψάχνισμα)
  • Για τη γέμιση

  • 4 κουτ. σούπας λευκή πάστα miso
  • 4 κουτ. σούπας ταχίνι
  • ½ φλιτζ. φυτικό γάλα ή νερό
  • 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 300 γρ. καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 μέτριο εσαλότ, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου
  • αλάτι
  • Για την πίτα

  • 1 φύλλο σφολιάτας, 225 γρ.
  • 1 αυγό (για άλειμμα)
  • 4-5 κουτ. σούπας σουσάμι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μια απολαυστική και ζουμερή κοτόπιτα κατσαρόλας είναι ιδανική επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό. Εδώ ακολουθούμε τη συνταγή που μας έδωσε η Αγάπη Μιχελή.

Αφαιρούμε τα κόκαλα από το ψητό κοτόπουλο και κρατάμε το ψαχνό.

Ζωμός: Σε κατσαρόλα 3 λίτρων ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο και την πέτσα του κοτόπουλου σε μέτρια φωτιά για 2΄-3΄ μέχρι να δημιουργηθούν τραγανά υπολείμματα. Σπρώχνουμε την πέτσα στην άκρη και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 3΄-4΄, προσθέτουμε το πιπέρι, τον μαϊντανό, τα κόκαλα και το νερό και βράζουμε σε μέτρια υψηλή φωτιά. Κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄μέχρι να μειωθεί το υγρό στο 1/3. Σουρώνουμε τον ζωμό και κρατάμε 2 φλιτζάνια.

Γέμιση: Σε μπολ ανακατεύουμε το miso, το ταχίνι, το φυτικό γάλα και το κορν φλάουρ. Σε ένα τηγάνι 12 ιντσών (ιδανικά μαντεμένιο) σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο και σοτάρουμε τα καρότα και το εσαλότ για 5΄- 6΄, προσθέτουμε το σκόρδο, το μπούκοβο και το κύμινο και σοτάρουμε για 2΄. Ρίχνουμε το κοτόπουλο, 2 φλιτζάνια ζωμό και ανακατεύουμε μέσα και το μείγμα miso-ταχινιού. Σιγοβράζουμε για 2΄-3΄ μέχρι να πήξει το μείγμα. Δοκιμάζουμε για αλάτι. Αποσύρουμε το τηγάνι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 205°C. Χτυπάμε καλά το αυγό με 2 κ.σ. νερό και περνάμε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι πιέζοντας να κολλήσει. Τοποθετούμε το φύλλο πάνω από τη γέμιση στο τηγάνι. Με μαχαίρι κάνουμε μερικές μικρές χαρακιές για να αναπνέει η σφολιάτα.

Ψήνουμε για 20΄-25΄ μέχρι οι άκρες να φουσκώσουν και το φύλλο να χρυσαφίσει. Σερβίρουμε αμέσως.

Φωτογραφία - Food Styling: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφαιρούμε τα κόκαλα από το ψητό κοτόπουλο και κρατάμε το ψαχνό.

Βήμα 2

Ζωμός: Σε κατσαρόλα 3 λίτρων ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο και την πέτσα του κοτόπουλου σε μέτρια φωτιά για 2΄-3΄ μέχρι να δημιουργηθούν τραγανά υπολείμματα. Σπρώχνουμε την πέτσα στην άκρη και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 3΄-4΄, προσθέτουμε το πιπέρι, τον μαϊντανό, τα κόκαλα και το νερό και βράζουμε σε μέτρια υψηλή φωτιά. Κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄μέχρι να μειωθεί το υγρό στο 1/3. Σουρώνουμε τον ζωμό και κρατάμε 2 φλιτζάνια.

Βήμα 3

Γέμιση: Σε μπολ ανακατεύουμε το miso, το ταχίνι, το φυτικό γάλα και το κορν φλάουρ. Σε ένα τηγάνι 12 ιντσών (ιδανικά μαντεμένιο) σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο και σοτάρουμε τα καρότα και το εσαλότ για 5΄- 6΄, προσθέτουμε το σκόρδο, το μπούκοβο και το κύμινο και σοτάρουμε για 2΄. Ρίχνουμε το κοτόπουλο, 2 φλιτζάνια ζωμό και ανακατεύουμε μέσα και το μείγμα miso-ταχινιού. Σιγοβράζουμε για 2΄-3΄ μέχρι να πήξει το μείγμα. Δοκιμάζουμε για αλάτι. Αποσύρουμε το τηγάνι.

Βήμα 4

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 205°C. Χτυπάμε καλά το αυγό με 2 κ.σ. νερό και περνάμε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι πιέζοντας να κολλήσει. Τοποθετούμε το φύλλο πάνω από τη γέμιση στο τηγάνι. Με μαχαίρι κάνουμε μερικές μικρές χαρακιές για να αναπνέει η σφολιάτα.

Βήμα 5

Ψήνουμε για 20΄-25΄ μέχρι οι άκρες να φουσκώσουν και το φύλλο να χρυσαφίσει. Σερβίρουμε αμέσως.

Φωτογραφία - Food Styling: Εύα Μονοχάρη