Ετοιμάζουμε το πιο ξεχωριστό κοντοσούβλι, από προβατίνα και μαριναρισμένο σε γιαούρτι και γάλα. Ένα πιάτο που θα λατρέψει κάθε γνήσιος λάτρης του κρέατος.
Υλικά
- 1½ κιλό προβατίνα από μπούτι (ξεκοκαλισμένο), κομμένη σε μεγάλους κύβους
- 500γρ. γιαούρτι πρόβειο
- 250ml γάλα φρέσκο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
- 1 κουτ. σούπας ανάμεικτα πιπέρια, χοντροτριμμένα
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
- αλάτι θαλασσινό
Tips
- Το γιαούρτι θα βοηθήσει να μαλακώσουν οι ίνες του κρέατος, αλλά θα δώσει και επιπλέον γεύση. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας όταν κόψει το κρέας να διαχωρίσει το λίπος από το ψαχνό ώστε να μαρινάρετε μόνο το κρέας. Όταν περάσετε το μαριναρισμένο κρέας στη σούβλα τοποθετήστε ένα κομμάτι λίπους ανά δύο κομμάτια κρέατος. Στο ψήσιμο το λίπος θα δώσει ιδιαίτερη νοστιμιά και θα βοηθήσει να μη στεγνώσει το κοντοσούβλι.
- Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε ατομικά κοντοσούβλια σε μεταλλικά σουβλάκια. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να κόψει την προβατίνα σε μικρότερους κύβους και ψήστε 20-30 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε καλά τα κομμάτια της προβατίνας και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί.
Βήμα 2
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε το γιαούρτι, το γάλα, το κύμινο και τα πιπέρια. Βυθίζετε το κρέας μέσα στη μαρινάδα, ανακατεύετε καλά και σκεπάζετε με μεμβράνη. Το αφήνετε να μαριναριστεί για 3 ώρες στο ψυγείο.
Βήμα 3
Βγάζετε τη λεκάνη από το ψυγείο και αφήνετε το κρέας έξω για 1 ώρα, μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Βήμα 4
Καρφώνετε τα κομμάτια του κρέατος σε μια μεγάλη σούβλα και ψήνετε σε δυνατή φωτιά για 1-1½ ώρα περίπου (ανάλογα με το μέγεθός τους), μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να ψηθεί καλά το εσωτερικό τους.
Βήμα 5
Βγάζετε το κρέας από τη σούβλα και το αφήνετε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά. Πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και ξερό θυμάρι και σερβίρετε αμέσως, συνοδεύοντας με τηγανητές πατάτες ή όποια άλλη γαρνιτούρα προτιμάτε.
Φωτογραφία: Studiom.gr - Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης