kolokythosoupa_kastano
clock icon
40'

Κολοκυθόσουπα με κάστανο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη και ψημένη
  • 300 γρ. κάστανα βρασμένα και λίγα ψημένα για το γαρνίρισμα
  • 1 πράσο μεγάλο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ φρέσκο
  • 1 σφηνάκι brandy
  • θυμάρι (1 κλωνάρι)
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Άλειμμα κολοκυθόσπορου (προαιρετικά)
  • Έλαιο κολοκυθόσπορου (προαιρετικά)
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι τσάι του βουνού

Αυτή η σούπα συνδυάζει μοναδικά δύο υλικά της εποχής την κολοκύθα και τα κάστανα. Το φίνο άρωμα του τσαγιού του βουνού της δίνει ξεχωριστή γευστική διάσταση.

Τεμαχίζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας, πασπαλίζουμε με αλάτι και τα ψήνουμε στο φούρνο, πάνω σε λαμαρίνα στην οποία έχουμε απλώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μελώσει. Βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε. Ψιλοκόβουμε το πράσο και το κρεμμύδι και καθαρίζουμε τη φλούδα του τζίντζερ.

Σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό – που να τα σκεπάζει, βράζουμε μαζί την κολοκύθα, τα κάστανα, το τζίντζερ και το σκόρδο. Βράζουμε έως ότου σπάσουν οι ίνες της κολοκύθας και λιώσουν αρκετά τα κάστανα. Προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το brandy και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Θα το καταλάβετε στη μύτη. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Με ένα μπίμερ πολτοποιούμε το μείγμα (αν δεν έχουμε, τότε απλώς αφαιρούμε το τζίντζερ).

Παίρνουμε τα κλωνάρια του τσαγιού και ανακατεύουμε καλά το μείγμα, αντί να χρησιμοποιήσουμε κουτάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι τα κλωνάρια μαλακώνουν.

Ρυθμίζουμε το αλάτι και το πιπέρι δοκιμάζοντας. Συνήθως ζητάει αρκετό αλάτι λόγω της γλύκας που βγάζει η κολοκύθα, το κάστανο, το πράσο και το κρεμμύδι. Αρτύζουμε με λίγο ξερό θυμάρι.

Σερβίρουμε προσθέτοντας ψημένα και χοντροκομμένα κάστανα, συμπληρώνουμε με σταγόνες ελαίου κολοκυθόσπορου και ολοκληρώνουμε με 2-3 μικρές κουταλιές άλειμμα κολοκυθόσπορου.

Φωτογραφία: Τηλέμαχος Γιόγλαρης /photofactory.gr

Διαδικασία

Βήμα 1

Τεμαχίζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας, πασπαλίζουμε με αλάτι και τα ψήνουμε στο φούρνο, πάνω σε λαμαρίνα στην οποία έχουμε απλώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μελώσει. Βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε. Ψιλοκόβουμε το πράσο και το κρεμμύδι και καθαρίζουμε τη φλούδα του τζίντζερ.

Βήμα 2

Σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό – που να τα σκεπάζει, βράζουμε μαζί την κολοκύθα, τα κάστανα, το τζίντζερ και το σκόρδο. Βράζουμε έως ότου σπάσουν οι ίνες της κολοκύθας και λιώσουν αρκετά τα κάστανα. Προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το brandy και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Θα το καταλάβετε στη μύτη. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Με ένα μπίμερ πολτοποιούμε το μείγμα (αν δεν έχουμε, τότε απλώς αφαιρούμε το τζίντζερ).

Βήμα 4

Παίρνουμε τα κλωνάρια του τσαγιού και ανακατεύουμε καλά το μείγμα, αντί να χρησιμοποιήσουμε κουτάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι τα κλωνάρια μαλακώνουν.

Βήμα 5

Ρυθμίζουμε το αλάτι και το πιπέρι δοκιμάζοντας. Συνήθως ζητάει αρκετό αλάτι λόγω της γλύκας που βγάζει η κολοκύθα, το κάστανο, το πράσο και το κρεμμύδι. Αρτύζουμε με λίγο ξερό θυμάρι.

Βήμα 6

Σερβίρουμε προσθέτοντας ψημένα και χοντροκομμένα κάστανα, συμπληρώνουμε με σταγόνες ελαίου κολοκυθόσπορου και ολοκληρώνουμε με 2-3 μικρές κουταλιές άλειμμα κολοκυθόσπορου.

Φωτογραφία: Τηλέμαχος Γιόγλαρης /photofactory.gr