Καλοκαιρινός μυρωδάτος μεζές που η νοστιμιά του ενισχύεται με την προσθήκη φέτας.
Υλικά
- 1 κιλό κολοκύθια
- 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- 250γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη
- ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο, χωρίς το κοτσάνι
- ¼ ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- 100γρ. αλεύρι κοινό + επιπλέον αλεύρι για το πανάρισμα
- 50γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε όλη την υγρασία από τα κολοκυθάκια, διαφορετικά το μίγμα σας θα γίνει πολύ ρευστό.
- Μπορείτε να τους κάνετε και ψητούς. Τους περνάτε όχι από αλεύρι αλλά από φρυγανιά, τους βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τους ψήνετε στους 180°C μέχρι να χρυσίσουν.
Διαδικασία
Βήμα 1
Τρίβετε τα κολοκύθια στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τα στύβετε με τα χέρια σας, για να βγάλουν τα υγρά τους. Αλατίζετε και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι όπου τα αφήνετε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα στύβετε ξανά ώστε να στεγνώσουν όσο περισσότερο γίνεται.
Βήμα 2
Βάζετε σε ένα μπολ τα τριμμένα κολοκύθια, προσθέτετε τα αβγά, τη φέτα, το αλεύρι, τα μυρωδικά, πιπέρι και λίγο αλάτι και ανακατεύετε με μια κουτάλα απαλά για να μη βγάλουν τα κολοκυθάκια κι άλλα υγρά. Το μίγμα πρέπει να πλάθεται. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.
Βήμα 3
Πλάθετε κεφτέδες στο μέγεθος μικρού καρυδιού, τους πατικώνετε λίγο, τους αλευρώνετε και τους τινάζετε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Βήμα 4
Βάζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο 2 δάχτυλα ελαιόλαδο (περίπου 3 εκ.) και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι κάψει, τηγανίζετε τους κεφτέδες μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, για περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Βήμα 5
Τους βγάζετε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρονται ιδανικά ζεστοί, με ζυμωτό ψωμί και τσίπουρο ή ούζο.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή