Οι κολοκυθοανθοί δίνουν ένα ξεχωριστό χρώµα και άρωµα σε αυτό το φαγητό.
Υλικά
- 1 κιλό κολοκυθάκια, σε ροδέλες µέτριες (περίπου 1,5εκ. σε πάχος)
- 4-5 κολοκυθοανθοί, καθαρισµένοι και χοντροκοµµένοι
- 1 φλιτζάνι πλιγούρι µέτριο, σπασµένο
- 1 κρεµµύδι µεγάλο, ψιλοκοµµένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκοµµένο
- 1 ντοµάτα ώριµη, αποφλοιωµένη, ψιλοκοµµένη
- 3 κουτ. σούπας µαϊντανό ψιλοκοµµένο
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκοµµένο
- 1 κουτ. σούπας δυόσµο ψιλοκοµµένο
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια ζωµό λαχανικών, ζεστό ή νερό
- χυµό από 1 λεµόνι
- άνηθο ψιλοκοµµένο, για το σερβίρισµα
- γιαούρτι για το σερβίρισµα (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε το κρεµµύδι και το σκόρδο σε πέντε κουταλιές της σούπας νερό µέχρι να µαλακώσουν και να πιουν το νερό τους. Ρίχνετε τότε το λάδι και τα σοτάρετε σε σιγανή φωτιά µέχρι να πάρουν χρώµα.Βήμα 2
Προσθέτετε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρετε λίγο. Ρίχνετε τους κολοκυθοανθούς, την ντοµάτα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να σιγοβράσουν περίπου για 10 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν τα κολοκυθάκια.Βήμα 3
Ξεπλένετε το πλιγούρι µε λίγο κρύο νερό και το προσθέτετε στα κολοκυθάκια. Ανακατεύετε προσεκτικά για να µην σπάσουν τα κολοκυθάκια και προσθέτετε και το ζωµό. Όταν πάρει βράση, ρίχνετε το πλιγούρι και τα µυρωδικά και αφήνετε το φαγητό να βράσει για 1 λεπτό. Προσθέτετε το χυµό λεµονιού και ανακατεύετε λίγο.Βήμα 4
Σκεπάζετε την κατσαρόλα µε χαρτί κουζίνας και το καπάκι της και αφήνετε το φαγητό να σταθεί µέχρι να πιει το ζωµό και να φουσκώσει το πλιγούρι. Ανακατεύετε το φαγητό µόνο µε µεγάλη πιρούνα για να µην λιώσουν τα λαχανικά. Σερβίρετε σε πιάτα και πασπαλίζετε µε ψιλοκοµµένο άνηθο. Αν θέλετε, το συνοδεύετε µε γιαούρτι ή φέτες λεµονιού.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling:Αντωνία Κατή