Μια ελαφριά και πολύ νόστιμη συνταγή με κολιούς, ιδανική για το καλοκαιρινό τραπέζι. Συνοδέψτε το ψάρι με πουρέ φρέσκου αρακά που του πάει πολύ.
Υλικά
- 4 κολιούς μέτριους
- 200γρ. ντοματίνια μεγάλα
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 φρυγανιές σίκαλης χοντροτριμμένες
- 2-3 κουτ. σούπας μαϊντανό χοντροκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 400γρ. αρακά φρέσκο, καθαρισμένο
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τον πουρέ αρακά
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Απλώνετε χαρτί ψησίματος σε ένα ευρύχωρο ταψί.Βήμα 2
Καθαρίζετε τους κολιούς και αφαιρείτε το μεσαίο κόκαλο και το κεφάλι με προσοχή. Τραβάτε με τσιμπιδάκι τα μεγάλα κόκαλα των ψαριών. Τους ακουμπάτε ανοιχτούς στο ταψί με την πλευρά της πέτσας από πάνω. Κόβετε τα ντοματίνια σε ροδέλες και τα απλώνετε πάνω στα ψάρια. Αλατοπιπερώνετε.Βήμα 3
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις χοντροτριμμένες φρυγανιές, το σκόρδο, το μαϊντανό και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με το μίγμα τα ψάρια και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 10-12 λεπτά. Αν θέλετε, τα τελευταία 2 λεπτά ανάβετε και το γκριλ για να ροδίσουν.Βήμα 4
Βράζετε τον αρακά και όταν μαλακώσει τον σουρώνετε και τον χτυπάτε στο μπλέντερ μαζί με ένα φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασε, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.Βήμα 5
Σερβίρετε τους κολιούς σε πιάτα συνοδεύοντας με τον πουρέ αρακά και γαρνίροντας με λίγο δυόσμο.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb