Μια συνταγή αυστηρά για μερακλήδες που θέλουν να φτιάξουν το πασχαλινό κοκορέτσι παραδοσιακά.
Υλικά
- 2 αντεριές
- χυμό από 3 λεμόνια
- 1 μεγάλη συκωταριά αρνίσια
- 300γρ. γλυκάδια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ρίγανη ξερή
- 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μπόλια*
- ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- *Μπόλια είναι ο υμένας που περιβάλλει τα έντερα του αρνιού. Με αυτήν τυλίγουμε εντόσθια, την πλάτη του αρνιού ή οποιονδήποτε άλλο μεζέ όπως εδώ το κοκορέτσι, γιατί καθώς λιώνει το προστατεύει από το να καεί και κυρίως το διατηρεί ζουμερό και νόστιμο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Γυρίζετε το εσωτερικό των εντέρων, τα πλένετε πολύ καλά και τα βάζετε σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό των λεμονιών για να φύγει η μυρωδιά τους και για να ασπρίσουν. Τα αφήνετε να στραγγίξουν.Βήμα 2
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-190οC στον αέρα. Κόβετε τη συκωταριά και τα γλυκάδια σε κομμάτια μήκους 3-4 εκ. και τα ρίχνετε σε ένα μπολ. Τα πασπαλίζετε με μπόλικο αλατοπίπερο, το σκόρδο, τη ρίγανη και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια ή με μια σπάτουλα.Βήμα 3
Περνάτε σε μια μεταλλική σούβλα περίπου 40 εκ. (ή δύο σούβλες) τα κομμάτια του κρέατος εναλλάξ με τα γλυκάδια. Τυλίγετε γύρω-γύρω με την μπόλια και κατόπιν με τα έντερα. Καλύπτετε όλο το κοκορέτσι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το τοποθετείτε σε μια σχάρα που έχετε ακουμπήσει πάνω από ένα ταψί.Βήμα 4
Ψήνετε το κοκορέτσι για περίπου 40 λεπτά. Κατόπιν το ξετυλίγετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 λεπτά επιπλέον μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Ανά διαστήματα και μέχρι να ψηθεί το αλείφετε με ελαιόλαδο και λεμόνι. Σερβίρετε αμέσως όσο είναι ζεστό.Φωτογραφία: Studiom.gr - Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης