Ένα πιάτο με πλούσια γεύση και παραδοσιακό χαρακτήρα, που ταιριάζει ιδανικά στο καθημερινό τραπέζι.
Υλικά
- 1 μικρό κόκορα (περίπου 1.800γρ.) ξεκοκαλισμένο, σε κομματάκια
- 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό, ξηρό
- 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες, χωρίς φλούδα, τριμμένες
- 500γρ. τραχανά γλυκό
- 120γρ. φέτα, σε μικρά κομμάτια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 60γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
- 1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
- ζωμό από τα κόκκαλα του κόκορα
- ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- τα κόκαλα του κόκορα
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 γαρίφαλα
- 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πράσο, μόνο το λευκό μέρος
- 10 κόκκους μαύρου πιπεριού
Για το ζωμό
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε τα κόκαλα του κόκορα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με μπόλικο νερό. Μόλις πάρουν βράση, ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα για να βγει καθαρός ο ζωμός. Προσθέτετε τη δάφνη, τα γαρίφαλα, το θυμάρι, το σκόρδο, το πράσο και τους κόκκους του πιπεριού. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το ζωμό να βράσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.Βήμα 2
Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια του κόκορα από τις όλες τις πλευρές. Αφού ροδίσουν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.Βήμα 3
Σβήνετε με το κρασί. Μετά από 4-5 λεπτά προσθέτετε τη ντομάτα και βράζετε για 10 λεπτά. Κατόπιν, ρίχνετε μέσα τον τραχανά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε με σπάτουλα. Ρίχνετε 2 φλιτζάνια ζωμό, ανακατεύοντας τον τραχανά ανά διαστήματα. Συνεχίζετε να προσθέτεε λίγο-λίγο τον ζωμό, μέχρι να βράσει ο τραχανάς.Βήμα 4
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το φρέσκο βούτυρο και τη φέτα, ανακατεύοντας ελαφρά να δέσει το φαγητό. Σερβίρετε αμέσως σε πιάτα.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση