Αυτό το φαγητό με κόκορα και φασολάκια θα γίνει από τις αγαπημένες σας επιλογές στο καλοκαιρινό τραπέζι.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κόκορας Πιερίας Νώμα, σε μερίδες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
- 4 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες
- 1 κιλό φασολάκια στρογγυλά vegeterra
- 2-3 μέτριες πατάτες, σε κύβους
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρετε τις μερίδες του κόκορα σε δόσεις, να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Ακουμπάτε τα κομμάτια του κρέατος σε μια πιατέλα.
Βήμα 2
Στο ίδιο σκεύος προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετε ελαφρά για 1 λεπτό, να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτετε ξανά τα κομμάτια του κόκορα, τον ντοματοπελτέ και σβήνετε με το κρασί.
Βήμα 3
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε 2 ποτήρια νερό. Κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι και μόλις το φαγητό πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30-40 λεπτά.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Πολύ προσεκτικά μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια γάστρα με καπάκι, προσθέτετε τα φρέσκα φασολάκια και τις πατάτες, αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Καλύπτετε το φαγητό με λαδόκολλα και αφήνετε να πάρει βράση.
Βήμα 5
Κλείνετε στη συνέχεια το σκεύος με το καπάκι και ψήνετε για περίπου 1-1,5 ώρα, μέχρι να μελώσει το φαγητό.