Ίσως η πιο διάσημη συνταγή για κόκορα, πάντα από τις πιο αγαπημένες επιλογές για το κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά
- 6 μπούτια από κόκορα αλανιάρη
- 150γρ. μπέικον, σε κυβάκια
- 60ml ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 1 φύλλο δάφνης φρέσκο
- ½ ματσάκι θυμάρι ή ρίγανη φρέσκια
- 750ml κρασί κόκκινο Αγιωργίτικο
- 100ml κονιάκ
- 250ml ζωμό κότας
- 30 κοκκάρια καθαρισμένα
- 400γρ. μανιτάρια λευκά μικρά (πολύ μικρά, σαν κουμπιά)
- 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε και μπλανσάρετε τα κρεμμυδάκια για 6-7 λεπτά (τα βράζετε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει και κρυώνετε αμέσως σε παγωμένο νερό με παγάκια).
Βήμα 2
Σοτάρετε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με τα 20ml ελαιόλαδου (αν δεν βρείτε τα μικρά μανιτάρια, βγάζετε το κοτσάνι από πιο μεγάλα λευκά μανιτάρια και τα κόβετε στα 2 ή στα 4).
Βήμα 3
Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε το μπέικον για να πάρει χρώμα μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Το αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και το ακουμπάτε σε πιάτο. Αλατίζετε τα κομμάτια του κόκορα και προσθέτετε δυο τρία κομμάτια κάθε φορά στην κατσαρόλα και σοτάρετε να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις μεριές.
Βήμα 4
Απομακρύνετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Τοποθετείτε όλα τα κομμάτια του κόκορα στην κατσαρόλα, τα περιχύνετε με το κονιάκ και τα ανάβετε. Προσθέτετε το κρασί, το ζωμό, το θυμάρι, το σκόρδο και τη δάφνη και σιγοβράζετε τον κόκορα με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 1-1½ ώρα περίπου.
Βήμα 5
Απομακρύνετε τον κόκορα από τη φωτιά και συνεχίζετε να βράζετε τη σάλτσα μέχρι να ελαττωθεί κατά 2/3. Προσθέτετε ξανά τον κόκορα, τα κοκκάρια και τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και βράζετε για αλλά 5 λεπτά. Κατόπιν, διαλύετε το κορνφλάουρ σε δυο τρεις κουταλιές νερό και προσθέτετε στον κόκορα που βράζει όσο χρειαστεί για να δέσει ελαφριά η σάλτσα.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή