Το μυστικό σε αυτό το πιάτο είναι το μείγμα από 7 μπαχαρικά, το Μπαχαράτ, που χρησιμοποιούν σχεδόν ν όλοι οι λαοί της Μέσης Ανατολής. Περιέχει μπαχάρι, πιπέρι, γαρίφαλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κανέλα και μοσχοσίταρο. Στην Ελλάδα το βρίσκουμε σε όλα τα γνωστά μπαχαράδικα.

Υλικά
- 250 γρ. κιμά από μοσχαρίσια ελιά
- 750 γρ. κιμά από αρνίσια σπάλα
- 2 κρεμμύδια, το ζουμί τους
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι
- ½ κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού μείγμα bokharat
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- λίγο λάδι, για άλειμμα
- πίτες κομμένες
- κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- πάπρικα γλυκιά
Διαδικασία
Βήμα 1
Τρίβουμε τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τα πιέζουμε σε σήτα για να πάρουμε το ζουμί τους.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζουμε το μείγμα μας με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 12 ώρες.
Βήμα 3
Χωρίζουμε το μείγμα μας σε έξι μέρη, γύρω στα 160 γρ. το καθένα, και τα πλάθουμε σε μακρόστενα σουτζουκάκια που τα περνάμε σε μικρές μεταλλικές σούβλες, χωρίς να καλύπτουμε όλη την επιφάνεια
Βήμα 4
Λαδώνουμε ελαφρώς τα κεμπάπ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 20', γυρνώντας τα τακτικά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αν τα ψήσουμε στα κάρβουνα, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος, γύρω στα 15΄, και θα πρέπει να τα γυρίζουμε συχνότερα.
Βήμα 5
Σερβίρουμε με πίτες κομμένες, κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, γλυκιά πάπρικα και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Συνταγή: Ρέντα Σαΐσα
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης