SYKA KOMPOSTA ME PAGOTO olive magazine.gr
clock icon
40'

Κομπόστα από ξερά σύκα με παγωτό αρωματισμένο με κανέλα

Υλικά

  • 18 σύκα μεγάλα, άσπρα, ξερά
  • 1 νεροπότηρο γλυκό κρασί Μοσχάτο Σάμου
  • 3 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 κιλό παγωτό βανίλια
  • 2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη

Ένα υπέροχο επιδόρπιο που θα φτιάξετε εύκολα κι απλά, για να το προσφέρετε στο τέλος ενός ωραίου δείπνου.

Βάζετε μέσα σε μια κατσαρόλα τα ξερά σύκα, προσθέτετε το γλυκό κρασί, τον αστεροειδή γλυκάνισο και μισό ποτήρι νερό. Βράζετε τα σύκα σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα υγρά της κατσαρόλας να μειωθούν στο μισό περίπου και να δέσει το κρασί ελαφρά σε σιρόπι.
Αφήνετε την κομπόστα να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα και να φουσκώσουν τα σύκα. Κατόπιν τη μεταφέρετε σε μπολ και την αφήνετε στο ψυγείο για να κρυώσει.
Σερβίρετε το παγωτό βανίλια σε ένα μεγάλο μπολ, το πασπαλίζετε με άφθονη κανέλα και το βγάζετε στο τραπέζι μαζί με το μπολ από τα σύκα κομπόστα. Αφήνετε τους καλεσμένους σας να σερβιριστούν κατά βούληση.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε μέσα σε μια κατσαρόλα τα ξερά σύκα, προσθέτετε το γλυκό κρασί, τον αστεροειδή γλυκάνισο και μισό ποτήρι νερό. Βράζετε τα σύκα σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα υγρά της κατσαρόλας να μειωθούν στο μισό περίπου και να δέσει το κρασί ελαφρά σε σιρόπι.

Βήμα 2

Αφήνετε την κομπόστα να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα και να φουσκώσουν τα σύκα. Κατόπιν τη μεταφέρετε σε μπολ και την αφήνετε στο ψυγείο για να κρυώσει.

Βήμα 3

Σερβίρετε το παγωτό βανίλια σε ένα μεγάλο μπολ, το πασπαλίζετε με άφθονη κανέλα και το βγάζετε στο τραπέζι μαζί με το μπολ από τα σύκα κομπόστα. Αφήνετε τους καλεσμένους σας να σερβιριστούν κατά βούληση.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb