Ένας παλαιός τρόπος ψησίματος του αρνιού, σε σύγχρονη απόδοση, που ξεκινά από τότε που οι άνθρωποι ζούσαν κυνηγημένοι στα βουνά και αναγκάζονταν να κλέβουν ζώα για την επιβίωσή τους και να τα μαγειρεύουν χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Από τότε, δηλαδή, που όταν έκλεβαν αρνί, το έσφαζαν, το έκοβαν σε κομμάτια και τύλιγαν το κρέας του με την κοιλιά του ή το τομάρι του ζώου. Άναβαν φωτιά μέσα σε λάκκο και μόλις γινόταν η θράκα την έβγαζαν έξω και τοποθετούσαν το κρέας μέσα στο λάκκο. Το σκέπαζαν με χώμα και έβαζαν από πάνω τη θράκα συνεχίζοντας να «ταΐζουν» τη φωτιά με ξυλαράκια. Έτσι, στα κρυφά και στα κλεφτά, χωρίς να φαίνεται και χωρίς να μυρίζει, το κρέας ψηνόταν για 4-5 ώρες. Στις μέρες μας βέβαια, όταν λέμε κλέφτικο εννοούμε κομμάτια αρνιού ψημένα στη λαδόκολλα μαζί με κάμποσα μυρωδικά, σκόρδο και γιαούρτι ή τυρί.
Υλικά
- 2 κιλά αρνάκι, σε μερίδες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
- 1 φλιτζάνι μάραθο ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
- θυμάρι, θρούμπι, ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεματάτε το αρνάκι σε νερό που βράζει για μερικά λεπτά. Το στραγγίζετε.Βήμα 2
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Προσθέτετε τα αρωματικά (μάραθο και δυόσμο) και αλατοπιπερώνετε. Τα ανακατεύετε όλα μαζί στο γιαούρτι.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνου στους 200οC. Σε μπολ βάζετε τα κομμάτια του κρέατος, το μίγμα του γιαουρτιού και πασπαλίζετε με θρούμπι, ρίγανη και θυμάρι και ανακατεύετε καλά.Βήμα 4
Κόβετε λαδόκολλα σε τετράγωνα κομμάτια και μοιράζετε το μίγμα του κρέατος στο κέντρο κάθε λαδόκολλας (μπορείτε να βάλετε μαζί δύο λαδόκολλες για κάθε πακέτο). Τα δένετε καλά με βαμβακερό σπάγκο σε πουγκί ή τα τυλίγετε πολύ καλά σε πακέτα για να μην τρέξει η γέμιση.Βήμα 5
Ψήνετε στο φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά και στη συνέχεια, χαμηλώνετε το φούρνο στους 160οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα και 45 λεπτά.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή