kourabiedes
clock icon
1:10'

Κλασικοί κουραμπιέδες αμυγδάλου

Υλικά

  • 750γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα (κοφτό)
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο πρόβειο, λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
  • 2 κρόκους αβγών
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ ή λικέρ μαστίχα
  • 200γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους καβουρντισμένα, ολόκληρα ή χοντροκοπανισμένα
  • ½ κιλό ζάχαρη άχνη
  • λίγο ανθόνερο

Ολόλευκοι και βουτυράτοι, οι χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες μπορεί να… λερώνουν όμως σίγουρα είναι από τις αγαπημένες χριστουγεννιάτικες γλυκές απολαύσεις. Το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το λιωμένο βούτυρο θα δώσουν στη ζύμη τη σωστή, τριφτή υφή.

Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το λιωμένο βούτυρο και το αραβοσιτέλαιο για 10 λεπτά. Ρίχνετε έναν - έναν τους κρόκους των αβγών και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ ή το λικέρ μέσα σε ένα μεγάλο φλιτζάνι και τα προσθέτετε στο μίγμα με το μίξερ σε λειτουργία.
Προσθέτετε σταδιακά το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ. Όταν αρχίσει να σκληραίνει η ζύμη σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε το ζύμωμα στο χέρι. Όταν πάρει η ζύμη όλο το αλεύρι προσθέτετε τα αμύγδαλα και ζυμώνετε λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Στρώνετε δύο χαμηλά ταψιά με χαρτί ψησίματος και παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης όσο ένα καρύδι. Τις πλάθετε σε μπαλίτσες και τις απλώνετε στα ταψιά. Ψήνετε τους κουραμπιέδες για 20 λεπτά περίπου, μέχρι οι κουραμπιέδες να πάρουν ένα μπεζ χρώμα με καφετιές ανταύγειες. Τους ξεφουρνίζετε και αφήνετε να σκληρύνουν και να κρυώσουν εντελώς.
Ραντίζετε τους κουραμπιέδες με λίγο ανθόνερο και τέλος τους ζαχαρώνετε ως εξής: Βάζετε ζάχαρη άχνη σε ένα σουρωτήρι τσαγιού και κοσκινίζετε ένα στρώμα άχνης μέσα σε ταψί. Απλώνετε από πάνω μια στρώση κουραμπιέδες και συνεχίζετε να πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη από το σουρωτήρι μέχρι να σκεπαστούν καλά από τη ζάχαρη. Συνεχίζετε με δεύτερη και με τρίτη στρώση αν είναι απαραίτητο. Μεταφέρετε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το λιωμένο βούτυρο και το αραβοσιτέλαιο για 10 λεπτά. Ρίχνετε έναν - έναν τους κρόκους των αβγών και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ ή το λικέρ μέσα σε ένα μεγάλο φλιτζάνι και τα προσθέτετε στο μίγμα με το μίξερ σε λειτουργία.

Βήμα 2

Προσθέτετε σταδιακά το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ. Όταν αρχίσει να σκληραίνει η ζύμη σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε το ζύμωμα στο χέρι. Όταν πάρει η ζύμη όλο το αλεύρι προσθέτετε τα αμύγδαλα και ζυμώνετε λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 3

Στρώνετε δύο χαμηλά ταψιά με χαρτί ψησίματος και παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης όσο ένα καρύδι. Τις πλάθετε σε μπαλίτσες και τις απλώνετε στα ταψιά. Ψήνετε τους κουραμπιέδες για 20 λεπτά περίπου, μέχρι οι κουραμπιέδες να πάρουν ένα μπεζ χρώμα με καφετιές ανταύγειες. Τους ξεφουρνίζετε και αφήνετε να σκληρύνουν και να κρυώσουν εντελώς.

Βήμα 4

Ραντίζετε τους κουραμπιέδες με λίγο ανθόνερο και τέλος τους ζαχαρώνετε ως εξής: Βάζετε ζάχαρη άχνη σε ένα σουρωτήρι τσαγιού και κοσκινίζετε ένα στρώμα άχνης μέσα σε ταψί. Απλώνετε από πάνω μια στρώση κουραμπιέδες και συνεχίζετε να πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη από το σουρωτήρι μέχρι να σκεπαστούν καλά από τη ζάχαρη. Συνεχίζετε με δεύτερη και με τρίτη στρώση αν είναι απαραίτητο. Μεταφέρετε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα σερβιρίσματος.