spentzofai
clock icon
40'

Κλασικό σπεντζοφάι με βολιώτικο λουκάνικο

Υλικά

  • 600γρ. χωριάτικο λουκάνικο, κατά προτίμηση Βολιώτικο
  • 4 ντομάτες μεγάλες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
  • 10 μακρόστενες πιπεριές κέρατο (σπέντζες, όπως τις λένε στο Πήλιο)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελάχιστο αλάτι

Ένα νόστιμο σπεντζοφάι με βολιώτικο λουκάνικο, που αξίζει να το απολαύσετε πλάι σε ένα ποτήρι κρασί.

Αφαιρείτε το κοτσάνι και τα σπόρια από τις πιπεριές. Τις ζεματάτε για 1 λεπτό σε βραστό, αλμυρό νερό. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί. Σ’ ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αφήνετε να ζεσταθεί καλά και σοτάρετε καλά τις ζεματισμένες πιπεριές απ’ όλες τις μεριές.

Προσθέτετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι και το λουκάνικο κομμένο σε φετούλες. Ανακατεύετε καλά τα υλικά και αφήνετε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά περίπου.

Εν τω μεταξύ ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Τις ρίχνετε μέσα στο τηγάνι, ανακατεύετε και, μόλις το φαγητό πάρει βράση, αλατίζετε, ρίχνετε πιπεράκι και χαμηλώνετε τη φωτιά για να σιγοβράσει το σπεντζοφάι και να πήξει καλά η σάλτσα του.

Όταν απορροφηθούν τα υγρά και πήξει η σάλτσα, το σερβίρετε σε πιατέλα. Να θυμάστε ότι τρώγεται ζεστό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφαιρείτε το κοτσάνι και τα σπόρια από τις πιπεριές. Τις ζεματάτε για 1 λεπτό σε βραστό, αλμυρό νερό. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί. Σ’ ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αφήνετε να ζεσταθεί καλά και σοτάρετε καλά τις ζεματισμένες πιπεριές απ’ όλες τις μεριές.

Βήμα 2

Προσθέτετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι και το λουκάνικο κομμένο σε φετούλες. Ανακατεύετε καλά τα υλικά και αφήνετε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά περίπου.

Βήμα 3

Εν τω μεταξύ ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Τις ρίχνετε μέσα στο τηγάνι, ανακατεύετε και, μόλις το φαγητό πάρει βράση, αλατίζετε, ρίχνετε πιπεράκι και χαμηλώνετε τη φωτιά για να σιγοβράσει το σπεντζοφάι και να πήξει καλά η σάλτσα του.

Βήμα 4

Όταν απορροφηθούν τα υγρά και πήξει η σάλτσα, το σερβίρετε σε πιατέλα. Να θυμάστε ότι τρώγεται ζεστό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb