Αυτή η αλμυρή τάρτα με κιμά είναι ένα πολύ νόστιμο πρώτο πιάτο για τα επίσημα τραπέζια σας.
Υλικά
- 3 κουτ. γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά κίτρινη, ψιλοκομμένη
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 150γρ. μπέικον
- 250γρ. κιμά χοιρινό
- 3 αβγά
- 300γρ. κρέμα γάλακτος
- 70γρ. τυρί τριμμένο (έμενταλ ή γκούντα)
- 1 φύλλο σφολιάτας
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Πριν κόψετε την κις -ή οποιαδήποτε άλλη τάρτα- την αφήνετε πρώτα να κρυώσει αρκετά, αλλιώς θα διαλυθεί.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Βάζετε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε την πιπεριά και το πράσο για 1 λεπτό.Βήμα 2
Προσθέτετε το μπέικον και τον κιμά, αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και σοτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς, τα υλικά να βγάλουν όλα τα υγρά τους και στη συνέχεια να εξατμιστούν.Βήμα 3
Σε ένα μπολ χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνετε το μίγμα ελαφρά και ανακατεύετε.Βήμα 4
Αλείφετε το εσωτερικό μιας στρογγυλής ταρτιέρας διαμέτρου 22εκ. με λίγο ελαιόλαδο και στρώνετε τη βάση και τα πλαϊνά με το φύλλο σφολιάτας. Απλώνετε μέσα το μίγμα του κιμά και από πάνω το μίγμα της κρέμας, ισιώνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήνετε την κις στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η σφολιάτα να ροδίσει καλά και να ψηθεί η γέμιση. Σερβίρετε την κις χλιαρή, κόβοντας σε κομμάτια.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση