Μια παραλλαγή του κλασσικού κιουνεφέ, εδώ η κρέμα βουτύρου συνδυάζεται υπέροχα με το κανταϊφι. Τα μανταρίνια προσθέτουν μια νότα εσπεριδοειδούς και δίνουν μια άλλη διάσταση στο συγκεκριμένο γλυκό.
Υλικά
- 250γρ. κανταΐφι
- 100γρ. βούτυρο
- 190γρ. βούτυρο
- 190γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 αβγά
- 210γρ. άσπρα αμύγδαλα, σε σκόνη
- ½ κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ξύσμα από ½ λεμόνι
- ξύσμα από ½ πορτοκάλι
- 3 κουτ. σούπας ανθόνερο
- 4 μανταρίνια ξεφλουδισμένα, σε φέτες
- 500γρ. νερό
- 600γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας γλυκόζη
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- φλούδα από 1 μανταρίνι
- 100γρ. ανθόνερο
- 50γρ. φιστίκι Αιγίνης τριμμένο
Για το κιουνεφέ
Για την κρέμα
Για τα μανταρίνια
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
p>[Για το κιουνεφέ]
Βήμα 2
Ξαίνετε το κανταΐφι ανοίγοντάς το για να ξεχωρίσουν οι τρίχες μεταξύ τους. Το κρατάτε στην άκρη σκεπασμένο με μια πετσέτα. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.
p>[Για την κρέμα]
Βήμα 4
Ανακατεύετε καλά με μίξερ μέσα σε ένα μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη και προσθέτετε το αβγό, τα αμύγδαλα, το αλεύρι και ανακατεύετε. Τέλος ανακατεύετε το ξύσμα λεμόνι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ανθόνερο και κρατάτε τη γέμιση στην άκρη.
p>[Για τα μανταρίνια]
Βήμα 6
Βάζετε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, το χυμό λεμόνι και τη φλούδα μανταρίνι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν για 7 λεπτά. Αφήνετε το σιρόπι στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία, αφαιρείτε τη φλούδα από το μανταρίνι και προσθέτετε το ανθόνερο και τις φέτες μανταρίνι. Φυλάτε το σιρόπι με τα μανταρίνια στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
p>[Για τη συναρμολόγηση]
Βήμα 8
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Παίρνετε ατομικά τηγάνια ή μικρά ταψάκια και τα βουτυρώνετε. Μοιράζετε τη μισή ποσότητα από το κανταΐφι, καλύπτοντας όλο τον πάτο τους. Μοιράζετε την κρέμα και την απλώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε τη γέμιση με το υπόλοιπο κανταΐφι καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Ψήνετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί το κανταΐφι και να πάρει χρώμα.
Βήμα 9
Μόλις βγάλετε τα κιουνεφέ από τον φούρνο τα σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι και στη συνέχεια βάζετε από τρεις τέσσερις φέτες μανταρίνι στο κάθε κιουνεφέ. Πασπαλίζετε με φιστίκι Αιγίνης και σερβίρετε.