Αυτό το «κανταΐφι» με ρίζες από τη Μέση Ανατολή είναι μια εξαιρετική ιδέα για ένα πραγματικά ελαφρύ αλλά και πολύ νόστιμο γλυκό που τρώγεται όλες τις ώρες.
Υλικά
- 450 γρ. φύλλο για κανταΐφι
- 200 γρ. βούτυρο κλαριφιέ
- αμύγδαλο φιλέ, για το σερβίρισμα
- 1.200 γρ. ανθότυρο
- 180 ml γάλα φρέσκο
- 2 κουτ. γλυκού μέλι
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 150 γρ. μέλι
- 50 ml νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
Μερίδες: 6-8
Για τη γέμιση
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να γίνουν κρέμα.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τα 200 γρ. βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Οταν διαχωριστεί η λιπαρή ουσία του από τα στερεά του γάλακτος και γίνει διαυγές (κλαριφιέ), το περνάμε από σήτα και μεταφέρουμε το καθαρό βούτυρο σε μπολ. Αφρατεύουμε με τα δάχτυλά μας το φύλλο κανταΐφι ραντίζοντάς το με βούτυρο κλαριφιέ και στρώνουμε τη μισή ποσότητα σε στρογγυλό ταψί 30 εκ., στη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Βήμα 2
Προσθέτουμε την κρέμα και καλύπτουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο κανταΐφι πιέζοντας ελαφρά προς τα κάτω. Ψήνουμε το γλυκό σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50΄, στη χαμηλή θέση του φούρνου, στις αντιστάσεις.
Βήμα 3
Βγάζουμε το κιουνεφέ από τον φούρνο. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το μέλι, το νερό και την κανέλα και περιχύνουμε με το μείγμα το γλυκό. Πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο φιλέ και σερβίρουμε.lΒγάζουμε το κιουνεφέ από τον φούρνο. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το μέλι, το νερό και την κανέλα και περιχύνουμε με το μείγμα το γλυκό. Πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο φιλέ και σερβίρουμε.