clock icon
60'

Κιμαδένια μπαλάκια ζυμωμένα με τυρί

Υλικά

    Για τα κεφτεδάκια

  • 600γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι
  • 300γρ. τυρί παρμεζάνα, τριμμένο ή άλλο τυρί επιλογής σας
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 κρεμμύδι λιωμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κονσέρβες ντομάτα κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το χιονάτο ρύζι

  • 1 κούπα ρύζι παρμπόιλντ
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 2½ κούπες νερό καυτό
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά (τούρμερικ ή κιτρινόριζα)

Αφράτες κιμαδένιες μπαλίτσες, ζυμωμένες με πικάντικη παρμεζάνα, μαγειρεμένες σε μοσχομυριστή σάλτσα ντομάτας. Τι καλύτερο θα μπορούσε να τις συνοδεύσει από ένα νόστιμο καλομαγειρεμένο ρυζάκι;

Φτιάχνετε το ρύζι: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το φρέσκο βούτυρο να λιώσει. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνετε το ρύζι να καβουρδιστεί ελαφρώς. Ανακατεύετε και προσθέτετε και τον κύβο λαχανικών. Ρίχνετε την κιτρινόριζα και ανακατεύετε ξανά. Προσθέτετε και το νερό και αφήνετε το ρύζι να μαγειρευτεί για λίγα λεπτά.

Φτιάχνετε τη σάλτσα: Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Ρίχνετε και τη σκελίδα του σκόρδου ολόκληρη. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξίδι και τη ντομάτα κονκασέ και ανακατεύετε. Ρίχνετε 2 φλιτζάνια νερό και αφήνετε τη σάλτσα σας να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά. Τέλος, προσθέτετε τον πελτέ, τα φυλλαράκια δάφνης και την κανέλα. Μην αφήσετε την σάλτσα να δέσει πολύ, πρέπει να είναι λίγο αραιή.

Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια: Βάζετε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε το κρεμμύδι και κάνετε ένα πρώτο ζύμωμα για να ανακατευτεί με τον κιμά καλά. Προσθέτετε το τυρί, αλάτι και πιπέρι και ξαναζυμώνετε το μίγμα σας.

Πλάθετε τον κιμά σε μικρά μπαλάκια και τα ρίχνετε ένα ένα στη σάλτσα. Αφήνετε το φαγητό σας να μαγειρευτεί για 25 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά κουνώντας λίγο την κατσαρόλα σας ανά διαστήματα για να μην κολλήσει το φαγητό.
Σερβίρετε το ρύζι σε πιάτα βάζοντας τα κιμαδένια μπαλάκια με την σάλτσα από πάνω.

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε το ρύζι: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το φρέσκο βούτυρο να λιώσει. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνετε το ρύζι να καβουρδιστεί ελαφρώς. Ανακατεύετε και προσθέτετε και τον κύβο λαχανικών. Ρίχνετε την κιτρινόριζα και ανακατεύετε ξανά. Προσθέτετε και το νερό και αφήνετε το ρύζι να μαγειρευτεί για λίγα λεπτά.

Βήμα 2

Φτιάχνετε τη σάλτσα: Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Ρίχνετε και τη σκελίδα του σκόρδου ολόκληρη. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξίδι και τη ντομάτα κονκασέ και ανακατεύετε. Ρίχνετε 2 φλιτζάνια νερό και αφήνετε τη σάλτσα σας να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά. Τέλος, προσθέτετε τον πελτέ, τα φυλλαράκια δάφνης και την κανέλα. Μην αφήσετε την σάλτσα να δέσει πολύ, πρέπει να είναι λίγο αραιή.

Βήμα 3

Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια: Βάζετε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε το κρεμμύδι και κάνετε ένα πρώτο ζύμωμα για να ανακατευτεί με τον κιμά καλά. Προσθέτετε το τυρί, αλάτι και πιπέρι και ξαναζυμώνετε το μίγμα σας.

Βήμα 4

Πλάθετε τον κιμά σε μικρά μπαλάκια και τα ρίχνετε ένα ένα στη σάλτσα. Αφήνετε το φαγητό σας να μαγειρευτεί για 25 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά κουνώντας λίγο την κατσαρόλα σας ανά διαστήματα για να μην κολλήσει το φαγητό.
Σερβίρετε το ρύζι σε πιάτα βάζοντας τα κιμαδένια μπαλάκια με την σάλτσα από πάνω.