Γλυκιές, αλμυρές και καπνιστές νότες σε ένα απολαυστικό κέικ με ενδιαφέρουσες υφές που σίγουρα θα φτιάξετε ξανά και ξανά.
1:30'
Κέικ με καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνιστό τυρί, σύκα και καρύδια
Υλικά
- 1 φλιτζάνι μετσοβόνε ή άλλο καπνιστό τυρί χοντροτριμμένο
- 100γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
- 3 αβγά
- ½ φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
- 1 φλιτζάνι + 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κρεμμύδι μεγάλο σε φέτες
- 3 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 5 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα
- 5 σύκα ξερά ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C πάνω κάτω. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πάρει χρώμα και να καραμελώσει. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και, αφού το ψήσετε για λίγο ακόμα και γλασάρει, τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε το μπέικον.Βήμα 2
Χτυπάτε ελαφρά σε μπολ με μίξερ χειρός τα αβγά με τη λιωμένη μαργαρίνη και το γιαούρτι. Αφού ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μίγμα.Βήμα 3
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το τριμμένο τυρί, το λιωμένο ανθότυρο, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα σύκα, τα καρύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο και λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ. Ψήνετε το κέικ για 40-50 λεπτά περίπου, χωρίς να ανοίξετε καθόλου το φούρνο ενδιάμεσα.Βήμα 4
Ξεφορμάρετε το κέικ σε πιατέλα και το σερβίρετε χλιαρό ή και κρύο.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή