Το κλασικό κέικ μαρμπρέ με τη διχρωμία βανίλιας και κακάο γίνεται εύκολα το αγαπημένο όλης της οικογένειας.
Υλικά
- 175γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν επιπλέον για τη φόρμα
- 275γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα με σύρμα
- 300γρ. αλεύρι απλό
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
- 175γρ. ξινή κρέμα (soured cream), σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κουτ. σούπας κακάο
- 1 κουτ. σούπας πλήρες γάλα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα χωρητικότητας 900γρ. και στρώνουμε μια λωρίδα χαρτί ψησίματος, έτσι ώστε η περίσσεια να προεξέχει.
Βήμα 2
Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά ή μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν πριν προσθέσουμε το επόμενο. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα άλλο μεγάλο μπολ. Μόλις ενωθούν όλα τα αυγά, προσθέτουμε το μείγμα αλευριού σε τρεις φάσεις, εναλλάσσοντας με την ξινή κρέμα και ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Μοιράζουμε το μίγμα ισομερώς σε δύο μπολ. Κοσκινίζουμε τη σκόνη κακάο πάνω από το ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 3
Ρίχνουμε εναλλάξ με το κουτάλι το απλό και το σοκολατένιο μείγμα στη φόρμα σε σταγόνες, στρώνοντας τα σχεδόν σαν σκακιέρα. Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα σε μια επιφάνεια εργασίας για να εξαλείψουμε τυχόν θύλακες αέρα. Χρησιμοποιούμε ένα ξυλάκι για να ανακατέψουμε τα μίγματα για λίγο, καθώς θέλουμε να διατηρήσουμε τον διαχωρισμό μεταξύ των στρώσεων.
Βήμα 4
Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι που θα βάλουμε στη μέση του κέικ να βγαίνει καθαρό. Το αφήνουμε για 15 λεπτά στη φόρμα να κρυώσει, πριν χρησιμοποιήσουμε το χαρτί ψησίματος για να το μεταφέρουμε προσεκτικά σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.