Φθινοπωρινή νόστιμη “συμμαχία”, με τα ξινόμηλα και το πετιμέζι να απογειώνουν τα κλασικά κεφτεδάκια, σε ένα πιάτο που ξεχειλίζει γεύση και αρώματα.
Υλικά
- ½ κιλό κιμά χοιρινό (ή χοιρινό και πρόβειο μαζί)
- 4 ξινόμηλα καθαρισμένα από φλούδες και σποράκια
- 1½ - 2 φλιτζάνια πετιμέζι
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, κοπανισμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε τα μήλα σε στρογγυλές, χοντρές φέτες, 4 – 5 φέτες το καθένα.Βήμα 2
Ανακατεύετε τον κιμά με τα μπαχαρικά, την 1 κουταλιά ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και πλάθετε το μίγμα σε τόσους κεφτέδες όσες και οι φέτες των μήλων.Βήμα 3
Σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα αλειμμένη με λάδι, αραδιάζετε όρθιες τις φέτες των μήλων, βάζοντας στη σειρά ανάμεσά τους από ένα κεφτέ. Περιχύνετε το φαγητό με το πετιμέζι, πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και μοιράζετε στην επιφάνεια το βούτυρο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και ψήνετε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν τα μήλα. Συνοδεύετε το φαγητό με άσπρο ρύζι.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb