Ένα μερακλίδικο φαγητό που μπορεί να λειτουργήσει ως ορεκτικό με συνοδεία τσίπουρου, κρασιού ή μπίρας, αλλά και ως κυρίως πιάτο για το καθημερινό τραπέζι
Υλικά
- 500 γρ. κιμά (μείγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 αυγό
- 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά ή ψωμί
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- ε.π. ελαιόλαδο
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα καρυδιού
Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά για 5΄ ή για παραπάνω χρόνο μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αναμιχθούν τα αρώματά τους. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Βήμα 2
Σάλτσα καρυδιού: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να καεί το σκόρδο γιατί θα πικρίσει. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και σοτάρουμε για 2΄-3΄ ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 2΄-3΄. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να πήξει ελαφρώς. Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για 5΄. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό και συνοδεύοντας αν θέλουμε με πατάτες τηγανητές.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography