Μία εναλλακτική πρόταση για το κατσικάκι αβγολέμονο συνοδευμένο από φρέσκα κουκιά.
Κάνετε σχισμές στα κομμάτια του κρέατος και βάζετε σκόρδο αλατοπιπερωμένο. Τα αλευρώνετε. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το λάδι, ρίχνετε τα κομμάτια του κρέατος και τα ροδίζετε από όλες τις πλευρές. Βγάζετε το κρέας με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και το αφήνετε να περιμένει. Μέσα στο ίδιο λάδι, ρίχνετε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να μαραθούν και προσθέτετε τον πελτέ. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Ξαναβάζετε το κρέας στην κατσαρόλα. Σβήνετε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί, προσθέτετε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί. Σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου.
Ετοιμάζετε στο μεταξύ τα κουκιά: Σε ξεχωριστό σκεύος ζεσταίνετε μία κουταλιά λάδι και μία κουταλιά βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε τα κουκιά και τα σοτάρετε. Ρίχνετε λίγο από το ζουμί του κρέατος, τα σκεπάζετε και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνετε.
Μεταφέρετε το κρέας με το ζουμί του και τα κουκιά μέσα σε γάστρα. Προσθέτετε τον άνηθο, τις καρδιές αγκινάρας ή τα κολοκυθάκια –αν βάλετε– και τα αρωματικά. Αν το φαγητό δεν έχει αρκετό ζουμί για το αβγολέμονο, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Σκεπάζετε τη γάστρα, τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC και ψήνετε για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του και λίγο ζουμάκι.
Ετοιμάζετε το
αβγολέμονο: Διαλύετε τους κρόκους στον χυμό λεμονιού και ρίχνετε λίγο ζεστό ζουμί (ένα φλιτζάνι περίπου) από τη γάστρα. Περιχύνετε το μίγμα με το αβγολέμονο, ανακινείτε τη γάστρα και βράζετε το φαγητό για 5-6 λεπτά ακόμα.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή
Διαδικασία
Βήμα 1
Κάνετε σχισμές στα κομμάτια του κρέατος και βάζετε σκόρδο αλατοπιπερωμένο. Τα αλευρώνετε. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το λάδι, ρίχνετε τα κομμάτια του κρέατος και τα ροδίζετε από όλες τις πλευρές. Βγάζετε το κρέας με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και το αφήνετε να περιμένει. Μέσα στο ίδιο λάδι, ρίχνετε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να μαραθούν και προσθέτετε τον πελτέ. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Ξαναβάζετε το κρέας στην κατσαρόλα. Σβήνετε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί, προσθέτετε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί. Σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε στο μεταξύ τα κουκιά: Σε ξεχωριστό σκεύος ζεσταίνετε μία κουταλιά λάδι και μία κουταλιά βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε τα κουκιά και τα σοτάρετε. Ρίχνετε λίγο από το ζουμί του κρέατος, τα σκεπάζετε και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 3
Μεταφέρετε το κρέας με το ζουμί του και τα κουκιά μέσα σε γάστρα. Προσθέτετε τον άνηθο, τις καρδιές αγκινάρας ή τα κολοκυθάκια –αν βάλετε– και τα αρωματικά. Αν το φαγητό δεν έχει αρκετό ζουμί για το αβγολέμονο, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Σκεπάζετε τη γάστρα, τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC και ψήνετε για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του και λίγο ζουμάκι.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε το
αβγολέμονο: Διαλύετε τους κρόκους στον χυμό λεμονιού και ρίχνετε λίγο ζεστό ζουμί (ένα φλιτζάνι περίπου) από τη γάστρα. Περιχύνετε το μίγμα με το αβγολέμονο, ανακινείτε τη γάστρα και βράζετε το φαγητό για 5-6 λεπτά ακόμα.
Βήμα 5
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή