Αυτά τα λαχταριστά καρυδάτα αποδεικνύουν ότι είναι ακαταμάχητος ο συνδυασμός: καρύδια, σοκολάτα και πορτοκάλι. Εύκολη συνταγή που απαιτεί μόνο λίγη υπομονή.
Υλικά
- 100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα με μαχαίρι
- 150 γρ. καρυδόψιχα αλεσμένη
- 110 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- ⅓ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
- ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σκόνη
- 2 κουτ. σούπας κακάο, κοσκινισμένο
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή λιγοστή σκόνη
- 250 γρ. ζάχαρη, της επιλογής μας
- 2 μεγάλα ζουμερά πορτοκάλια
- 150 ml νερό
- 300 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
- 20 μισά καρύδια «πεταλούδα»
Για 20 καρυδάτα
Για τα καρυδάτα
Για το σιρόπι
Για την επικάλυψη
Tips
- Εκτός από φρυγανιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παξιμαδάκια χαρουπιού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σιρόπι: Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα ξύνουμε ελαφρώς με τον τρίφτη. Αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι τις φλούδες, χωρίς τη λευκή σάρκα, και τις κόβουμε σε φέτες. Παίρνουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια και τον ρίχνουμε σε μικρή κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες. Μόλις πάρουν βράση τα υλικά, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄, αποσύρουμε, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και ψιλοκόβουμε τις φλούδες.
Βήμα 2
Καρυδάτα: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλο το καρύδι, τη φρυγανιά, το κακάο, τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τις φλούδες και το σιρόπι. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αφήνουμε για 10΄ στο ψυγείο. Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε καθαρό πάγκο, απλώνουμε τη ζύμη με το χέρι σε πάχος περίπου 1,5-2 εκ. και κόβουμε με στρογγυλό κουππατ 6 εκ. διάμετρο.
Βήμα 3
Τοποθετούμε τα καρυδάτα στο αντικολλητικό χαρτί και μετά στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Τα περνάμε από τη ρευστή κουβερτούρα για επικάλυψη και τα ακουμπάμε σε σχάρα, βάζοντας επάνω ένα καρύδι πεταλούδα. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί καλά η κουβερτούρα και σερβίρουμε.