Για την κρέμα καραμελέ, για αμύγδαλα και φιστίκια καραμελέ, για φρέσκα φρούτα βουτηγμένα σε καραμέλα και άλλες διακοσμήσεις.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 κουταλιές νερό κρύο
- μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού ή άσπρο ξίδι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε βαρύ τηγάνι ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και βράζετε χωρίς να ανακατέψετε καθόλου. Όταν η ζάχαρη αρχίσει να αλλάζει χρώμα, κουνάτε ελαφρά και κυκλικά το τηγάνι πάνω στο μάτι της κουζίνας.Βήμα 2
Όταν η καραμέλα πάρει το χρώμα του μελιού, σβήνετε τη φωτιά και βυθίζετε το τηγάνι σε παγωμένο νερό, για να σταματήσετε το βρασμό της καραμέλας.Βήμα 3
Για την κρέμα καραμελέ: ρίχνετε την καραμέλα στη φόρμα ή τα φορμάκια και την κουνάτε κυκλικά, ώστε να καλύψει πάτο και τοιχώματα.Βήμα 4
Για να καραμελώσετε ξηρούς καρπούς: αφήνετε την καραμέλα πιο ξανθιά. Ρίχνετε ασπρισμένα αμύγδαλα, φουντούκια ή φιστίκια ανάλατα μέσα στην καραμέλα, ανακατεύετε και ρίχνετε το μίγμα πάνω σε λαδόκολλα ή βουτυρωμένο μάρμαρο. Το απλώνετε με ένα κουτάλι. Όταν η καραμέλα παγώσει και στερεοποιηθεί, ξεκολλάτε τους καρπούς από τη λαδόκολλα.Βήμα 5
Για να καραμελώσετε φρούτα: βουτάτε φράουλες, σταφύλια, ροδέλες μπανάνας, κύβους ανανά, κεράσια ή άλλα φρούτα σε ανοιχτόχρωμη καραμέλα. Μόλις καλυφθούν, τα βάζετε αμέσως πάνω σε λαδόκολλα, μέχρι να στερεοποιηθεί η καραμέλα.Βήμα 6
Για καραμελένιες διακοσμήσεις: σχεδιάζετε διάφορα σχήματα με ένα κουτάλι γεμάτο καραμέλα κατευθείαν πάνω σε λαδόκολλα. Μόλις η καραμέλα στερεοποιηθεί, την ξεκολλάτε με προσοχή και γαρνίρετε τα γλυκά σας. Ή ρίχνετε την καραμέλα σε λαδόκολλα ή μαρμάρινη βουτυρωμένη επιφάνεια. Όταν στερεοποιηθεί, τη θρυμματίζετε και πασπαλίζετε παγωτά, τούρτες και άλλα κρεμώδη γλυκά.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb