Μία εντυπωσιακή σούπα που ταιριάζει υπέροχα σε ένα επίσημο κάλεσμα. Η αντίθεση της καυτής σούπας με την κρύα κρέμα είναι εξαιρετικά ευχάριστη.
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τις πατάτες και τα πράσα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα πράσα και τις πατάτες. Όταν αρχίσουν να ψήνονται χωρίς όμως να ροδίσουν ρίχνετε το ζωμό λαχανικών και τα αφήνετε να βράσουν για 1 ώρα περίπου μέχρι σχεδόν να λιώσουν.
Αποσύρετε από τη φωτιά, δοκιμάζετε τη γεύση, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς. Στη συνέχεια τα περνάτε από το μπλέντερ να γίνουν ένας βελούδινος ζωμός, που διατηρείτε ζεστό.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στον αβγοδάρτη του μίξερ, μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί την οποία αλατίζετε απαλά. Διατηρείτε τη χτυπημένη κρέμα στο ψυγείο.
Σερβίρετε την πατατόσουπα ζεστή σε μεγάλα φλιτζάνια του τσαγιού γεμίζοντάς τα κατά τα 2/3. Από πάνω βάζετε με το κουτάλι άφθονη χτυπημένη κρέμα για να γίνει σαν καπουτσίνο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τις πατάτες και τα πράσα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα πράσα και τις πατάτες. Όταν αρχίσουν να ψήνονται χωρίς όμως να ροδίσουν ρίχνετε το ζωμό λαχανικών και τα αφήνετε να βράσουν για 1 ώρα περίπου μέχρι σχεδόν να λιώσουν.
Βήμα 2
Αποσύρετε από τη φωτιά, δοκιμάζετε τη γεύση, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς. Στη συνέχεια τα περνάτε από το μπλέντερ να γίνουν ένας βελούδινος ζωμός, που διατηρείτε ζεστό.
Βήμα 3
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στον αβγοδάρτη του μίξερ, μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί την οποία αλατίζετε απαλά. Διατηρείτε τη χτυπημένη κρέμα στο ψυγείο.
Βήμα 4
Σερβίρετε την πατατόσουπα ζεστή σε μεγάλα φλιτζάνια του τσαγιού γεμίζοντάς τα κατά τα 2/3. Από πάνω βάζετε με το κουτάλι άφθονη χτυπημένη κρέμα για να γίνει σαν καπουτσίνο.