Παραδοσιακό έδεσμα των Κυκλάδων κυρίως της Σίφνου και της Σύρου, η καπαροσαλάτα, σερβίρεται συνήθως σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό σε ψητά. Της Σίφνου γίνεται με αποξηραμένη κάπαρη αντίθετα με την καπαροσαλάτα της Σύρου όπου η κάπαρη ανακατεύεται με αρωματικά και βρασμένες πατάτες ή ψωμί.
Υλικά
- 3 μεγάλες πατάτες
- 1 φλιτζάνι ξαρμυρισμένη κάππαρη
- 100γρ. πράσινες ελιές, χοντροκομμένες
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
- ½ φλιτζάνι κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο σε κυβάκια
- ½ φλιτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη
- ½ -2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Tips
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πατάτες με 2 φλιτζάνια ξερό ψωμί, μουσκεμένο και καλά στυμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις πατάτες με την φλούδα σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.Βήμα 2
Τις καθαρίζετε και τις πολτοποιείτε με το ειδικό εργαλείο ή τις περνάτε από τον μύλο του πουρέ μέσα σε ένα μπολ.Βήμα 3
Προσθέτετε το λιωμένο σκόρδο, το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα 4/5 της κάππαρης, ψιλοκομμένη, τις πράσινες ελιές και το ξίδι.Βήμα 4
Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί και προσθέτετε την ρίγανη και τον άνηθο. Δοκιμάζετε το αλάτι, και αλατοπιπερώνετε.Βήμα 5
Ρίχνετε το λάδι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Αν θέλετε προσθέτετε την υπόλοιπη κάπαρη ολόκληρη. Σερβίρετε την καπαροσαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης-Food Styling: Αντωνία Κατή