Μια πολύ νόστιμη τυρόπιτα, που αντικαθιστά το παραδοσιακό φύλλο με κανταΐφι για πιο ιδιαίτερο γευστικό αποτέλεσμα. Μην παραλείψετε να ετοιμάσετε και τη σάλτσα πιπεριάς, της πάει πολύ.
Υλικά
- 500γρ. κανταΐφι
- 150γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο
- 500γρ. φέτα σε κομμάτια χοντρά (όχι λιωμένη)
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 100γρ. κοπανιστή
- 5 αβγά
- 500ml γάλα
- 6 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες, από βάζο (στραγγισμένες)
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
- 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- ½ κουτ. γλυκού Tabasco ή όσο θέλετε
- 100γρ. φέτα σε τρίμματα
- 50γρ. καρύδια
Για την πίτα
Για τη σάλτσα πιπεριάς
Tips
- Μπορείτε αντί για κοπανιστή να χρησιμοποιήσετε 600 γρ. φέτα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160° C, όχι παραπάνω. Ρίχνετε σε ένα μπολ τη φέτα, το γιαούρτι, την κοπανιστή και ένα από τα αβγά και ανακατεύετε καλά.
Βήμα 2
Χωρίζετε το κανταΐφι στη μέση και ξαίνετε το μισό παίρνοντας και λίγο από το άλλο μισό κομμάτι, καλύπτοντας τον πάτο ενός μέτριου ταψιού. Περιχύνετε με το μισό περίπου λιωμένο βούτυρο, ρίχνοντας λίγο λίγο με ένα κουτάλι. Απλώνετε το μίγμα των τυριών πάνω από το κανταΐφι. Ξαίνετε καλά το υπόλοιπο κανταΐφι και με αυτό σκεπάζετε τη γέμιση.
Βήμα 3
Σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα τα υπόλοιπα αβγά με το γάλα. Μετά παίρνετε μια κουτάλα και μοιράζετε το μίγμα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της πίτας. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
Βήμα 4
Για τη σάλτσα πιπεριάς: Σοτάρετε το σκόρδο σε λίγο από το λάδι. Κόβετε τις πιπεριές σε λωρίδες και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και το λάδι του, τα καρύδια, τη φέτα, το ξίδι, το Tabasco και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρετε την πίτα κόβοντας σε κομμάτια και συνοδεύοντας με τη σάλτσα πιπεριάς και με λίγα φυλλαράκια βασιλικού αν θέλετε.