Τα κανελόνια δε γεμίζονται μόνο με κιμά. Δοκιμάστε τα με μια διαφορετική, άκρως καλοκαιρινή γέμιση από σαρδέλες.
Υλικά
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, τριμμένες
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
- 400γρ. κανελόνια
- 2-3 κουτ. σούπας γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)
- 1.200γρ. σαρδέλες, φιλεταρισμένες, χοντροκομμένες
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
- ½ φλιτζάνι φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σκόρδο, σοτάρετε για μισό λεπτό ακόμα, μέχρι να βγάλει το άρωμά του και ρίχνετε το κουκουνάρι, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 2
Αφήνετε να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και μαγειρεύετε για 5 λεπτά. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνετε τα μυρωδικά και τις σαρδέλες και ανακατεύετε πολύ καλά.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις τριμμένες ντομάτες με το ζεστό νερό. Με ένα κουτάλι απλώνετε το μισό μίγμα σε ένα βαθύ ταψί και ανακινείτε να πάει παντού.
Βήμα 4
Γεμίζετε τα κανελόνια με τη γέμιση και τα τοποθετείτε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Ραντίζετε με την υπόλοιπη ντομάτα και πασπαλίζετε με τη γαλέτα. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα κανελόνια και τα σερβίρετε ζεστά.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση