kallitsounia-OK-anevata
clock icon
60'

Καλιτσούνια ανεβατά

Υλικά

  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ (περίπου)
  • 2 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • ½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • ⅔ φλιτζανιού βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για τη γέμιση

  • 750γρ. μυζήθρα φρέσκια
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 50γρ. μέλι
  • 1½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 καψουλάκι βανίλια (προαιρετικό)
  • 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο μέχρι να γίνει αφρός για το κλείσιμο του ζυμαριού
  • 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουτ. γλυκού νερό για το άλειμμα
  • σουσάμι

Αν και η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί προζύμι που πιάνεται αποβραδίς, η Μαγιά σε σκόνη ΓΙΩΤΗΣ θα κάνει τη δουλειά της μια χαρά!

Διαλύετε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ στο γάλα και προσθέτετε δύο κουταλιές της σούπας από τη ζάχαρη. Αφήνετε να φουσκώσει για περίπου 10 λεπτά.
Κρατάτε ενάμισι φλιτζάνι από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ στην άκρη και τοποθετείτε το υπόλοιπο σε λεκάνη. Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε εκεί το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αβγά και το γιαούρτι. Προσθέτετε το μίγμα της μαγιάς και αρχίζετε να αναμιγνύετε όλα τα υλικά μαζί με το αλεύρι.
Προσθέτετε όσο επιπλέον αλεύρι χρειάζεται από αυτό που κρατήσατε μέχρι να γίνει μια λεία, εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη, την τοποθετείτε σε ζεστό μέρος και αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ μέχρι να ενωθούν καλά. 
Ζυμώνετε πάλι τη ζύμη για λίγο και τη χωρίζετε στα τέσσερα. Ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε χοντρό φύλλο περίπου 0,5εκ. και κόβετε τετράγωνα κομμάτια περίπου 10x10εκ.
Τοποθετείτε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο του κάθε κομματιού ζύμης. Αλείφετε τις άκρες με το ασπράδι αβγού και διπλώνετε τη ζύμη σε σχήμα φακέλου (το ασπράδι βοηθάει να μην ανοίγουν οι άκρες όταν ψήνονται τα καλιτσούνια). Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
Απλώνετε τα καλιτσούνια σε λαδωμένο ταψί σε απόσταση 3εκ. μεταξύ τους. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν λίγο. Αλείφετε την επιφάνειά τους με κρόκο αβγού και τα πασπαλίζετε με σουσάμι.
Ψήνετε τα καλιτσούνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ στο γάλα και προσθέτετε δύο κουταλιές της σούπας από τη ζάχαρη. Αφήνετε να φουσκώσει για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 2

Κρατάτε ενάμισι φλιτζάνι από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ στην άκρη και τοποθετείτε το υπόλοιπο σε λεκάνη. Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε εκεί το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αβγά και το γιαούρτι. Προσθέτετε το μίγμα της μαγιάς και αρχίζετε να αναμιγνύετε όλα τα υλικά μαζί με το αλεύρι.

Βήμα 3

Προσθέτετε όσο επιπλέον αλεύρι χρειάζεται από αυτό που κρατήσατε μέχρι να γίνει μια λεία, εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη, την τοποθετείτε σε ζεστό μέρος και αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη γέμιση: ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ μέχρι να ενωθούν καλά. 

Βήμα 5

Ζυμώνετε πάλι τη ζύμη για λίγο και τη χωρίζετε στα τέσσερα. Ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε χοντρό φύλλο περίπου 0,5εκ. και κόβετε τετράγωνα κομμάτια περίπου 10x10εκ.

Βήμα 6

Τοποθετείτε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο του κάθε κομματιού ζύμης. Αλείφετε τις άκρες με το ασπράδι αβγού και διπλώνετε τη ζύμη σε σχήμα φακέλου (το ασπράδι βοηθάει να μην ανοίγουν οι άκρες όταν ψήνονται τα καλιτσούνια). Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 7

Απλώνετε τα καλιτσούνια σε λαδωμένο ταψί σε απόσταση 3εκ. μεταξύ τους. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν λίγο. Αλείφετε την επιφάνειά τους με κρόκο αβγού και τα πασπαλίζετε με σουσάμι.

Βήμα 8

Ψήνετε τα καλιτσούνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.