kalitsouni me avocado small
clock icon
60'

Καλιτσούνι με τσιγαριαστά χόρτα, σάλτσα αβοκάντο και ραπανάκι

Υλικά

  • 400 γρ. σταμναγκάθι
  • 400 γρ. λαχανίδα ( kale)
  • 100 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. ντομάτα, σε κύβους
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ε.π ελαιόλαδο
  • Για την ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 240 ml νερό
  • Λίγο ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για την σάλτσα αβοκάντο

  • 1 ώριμο αβοκάντο (κατα προτίμηση Χανίων)
  • 1 λάιμ, τον χυμό
  • αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο νερό
  • Για το γαρνίρισμα

  • λίγο μαύρο σουσάμι
  • 2 ραπανάκια, κομμένα σε φέτες

Tips

  • Μπορούμε να διατηρήσουμε την ζύμη που μας περίσσεψε στο ψυγείο μέσα σε μεμβράνη.

Ο σεφ Δημήτρης Μαλανδρένης ετοιμάζει ένα διαφορετικό τριγωνικό καλιτσούνι με τσιγαριαστά χόρτα που παντρεύεται με την βουτυρένια γεύση του αβοκάντο. Οι ψιλοκομμένες φέτες ραπανάκι μαζί με το μαύρο σησάμι δίνουν ωραίο χρώμα κι έναν επιπλέον γευστικό τόνο στο πιάτο.

Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμη μέχρι να αποκτήσουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Στη συνέχεια το χωρίζουμε σε μπαλάκια των 70 γρ. και το ανοίγουμε με πλάστη δίνοντας κυκλικό σχήμα διαμέτρου περίπου 15 εκατοστών.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σοτάρουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο όλα τα υλικά της γέμισης, μέχρι να χάσουν τα πολλά υγρά τους. Αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε στο κέντρο κάθε κυκλικού φύλλου ζύμης περίπου 2 κουταλιές της σούπας από τα τσιγαριστά χόρτα και κλείνουμε τις άκρες μέχρι να αποκτήσουμε ένα τρίγωνο. Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και από τις 2 πλευρές.
Σε μπλέντερ πολτοποιούμε τα υλικά της σάλτσας αβοκάντο μέχρι να αποκτήσουμε μια ρευστή σάλτσα. Με αυτή γαρνίρουμε το καλιτσούνι από την πάνω του πλευρά, πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και τοποθετούμε τις φέτες από το ραπανάκι.
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμη μέχρι να αποκτήσουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Στη συνέχεια το χωρίζουμε σε μπαλάκια των 70 γρ. και το ανοίγουμε με πλάστη δίνοντας κυκλικό σχήμα διαμέτρου περίπου 15 εκατοστών.

Βήμα 2

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σοτάρουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο όλα τα υλικά της γέμισης, μέχρι να χάσουν τα πολλά υγρά τους. Αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε στο κέντρο κάθε κυκλικού φύλλου ζύμης περίπου 2 κουταλιές της σούπας από τα τσιγαριστά χόρτα και κλείνουμε τις άκρες μέχρι να αποκτήσουμε ένα τρίγωνο. Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και από τις 2 πλευρές.

Βήμα 3

Σε μπλέντερ πολτοποιούμε τα υλικά της σάλτσας αβοκάντο μέχρι να αποκτήσουμε μια ρευστή σάλτσα. Με αυτή γαρνίρουμε το καλιτσούνι από την πάνω του πλευρά, πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και τοποθετούμε τις φέτες από το ραπανάκι.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος