Καλοκαίρι χωρίς καλαμαράκια γίνεται; Μάλλον όχι. Κι επειδή δεν χρειάζεται να είναι πάντα τηγανητά ή να πρέπει να τα απολαύσουμε με παρέα, η Ξανθή Μπαξεβάνη μάς δείχνει πώς να τα ετοιμάσουμε μόνο για εμάς στην κατσαρόλα.

Υλικά
- 2 μεγάλα καλαμαράκια
- 2-3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 50 ml λευκό ξηρό κρασί
- 150 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
- ¼ κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
- 1 μεγάλη πατάτα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- φύλλα μαϊντανού ή σχοινόπρασου, για το σερβίρισμα
Μερίδες: 1
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα σοτάρουμε για 5'. Σβήνουμε με το κρασί.
Βήμα 3
Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα ντοματάκια μαζί με λίγο ζεστό νερό και το μπούκοβο. Βράζουμε για 15'.
Βήμα 4
Καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε κυδωνάτη. Την ρίχνουμε στην κατσαρόλα με λίγο ζεστό νερό και βράζουμε για 20', χωρίς να
ανακατεύουμε, μόνο κουνάμε την κατσαρόλα.
Βήμα 5
Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες και έχει μελώσει η σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει σε όλο το φαγητό και σερβίρουμε με λίγα φύλλα μαϊντανού ή σχοινόπρασου.
Συνταγή: Ξανθή Μπαξεβάνη
Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY