kalabokokeftedes

Υλικά

  • 500γρ. καλαμπόκι κατεψυγμένο ή κονσέρβας στραγγισμένο
  • ½ φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 αβγά
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1½ - 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, πιπέρι
  • αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για το σερβίρισμα

  • πράσινη σαλάτα
  • μερικά ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • ελαιόλαδο

Κεφτέδες με καλαμπόκι έχετε δοκιμάσει; Νόστιμοι, τραγανοί και μυρωδάτοι οι καλαμποκοκεφτέδες είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για ούζο, τσίπουρο και μπίρα.

Βράζετε ελαφρά το καλαμπόκι (αν χρησιμοποιήσετε κονσέρβας δεν χρειάζεται, απλώς το στραγγίζετε καλά) και παράλληλα σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Στραγγίζετε το καλαμπόκι, λιώνετε ελαφρά το μισό με ένα πιρούνι και το ρίχνετε σε ένα μπολ.
Προσθέτετε το υπόλοιπο καλαμπόκι, το σοταρισμένο κρεμμύδι, τη λιαστή ντομάτα, το μαϊντανό, τον άνηθο, την τριμμένη γραβιέρα και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μισό καλαμποκάλευρο ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο αλεύρι.
Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Κατόπιν παίρνετε κουταλιές από το μίγμα και τηγανίζετε τους καλαμποκοκεφτέδες σε τηγάνι με καυτό λάδι. Βγάζετε τους κεφτέδες από το τηγάνι και τους βάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα με ντοματίνια, περιχυμένη με λίγο ελαιόλαδο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε ελαφρά το καλαμπόκι (αν χρησιμοποιήσετε κονσέρβας δεν χρειάζεται, απλώς το στραγγίζετε καλά) και παράλληλα σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Στραγγίζετε το καλαμπόκι, λιώνετε ελαφρά το μισό με ένα πιρούνι και το ρίχνετε σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Προσθέτετε το υπόλοιπο καλαμπόκι, το σοταρισμένο κρεμμύδι, τη λιαστή ντομάτα, το μαϊντανό, τον άνηθο, την τριμμένη γραβιέρα και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μισό καλαμποκάλευρο ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο αλεύρι.

Βήμα 3

Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Κατόπιν παίρνετε κουταλιές από το μίγμα και τηγανίζετε τους καλαμποκοκεφτέδες σε τηγάνι με καυτό λάδι. Βγάζετε τους κεφτέδες από το τηγάνι και τους βάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα με ντοματίνια, περιχυμένη με λίγο ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb