Μια πάστα με έντονο χαρακτήρα που ταιριάζει υπέροχα με ψητά κρέατα και πουλερικά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε λάδι (γεμίζετε το σκεύος κατά 3 εκ. σε ύψος) και τηγανίζετε τις πιπερίτσες τσίλι για 2-3 λεπτά μέχρι σχεδόν να μαυρίσουν (προσοχή ίσως πετάγεται καυτό λάδι). Τις ρίχνετε σε ένα μπολάκι, τις σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Καβουρδίζετε ελαφρά τους σπόρους κύμινου και κόλιανδρου σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία.
Μόλις οι πιπεριές κρυώσουν εντελώς, με γάντια αφαιρείτε τη φλούδα τους και τις κόβετε στη μέση για να αφαιρέσετε τα σποράκια. Θέλετε μόνο τη σάρκα τους.
Τις πολτοποιείτε καλά σε γουδί μαζί με το σκόρδο, τους σπόρους κύμινου και κόλιανδρου μέχρι να πάρετε ένα μίγμα χωρίς σβόλους. Ανακατεύετε μέσα το ξίδι, προσθέτετε λίγο-λίγο λάδι και χτυπάτε μέχρι να πάρετε μια λεία πάστα. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και αλατίζετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε λάδι (γεμίζετε το σκεύος κατά 3 εκ. σε ύψος) και τηγανίζετε τις πιπερίτσες τσίλι για 2-3 λεπτά μέχρι σχεδόν να μαυρίσουν (προσοχή ίσως πετάγεται καυτό λάδι). Τις ρίχνετε σε ένα μπολάκι, τις σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Βήμα 2
Καβουρδίζετε ελαφρά τους σπόρους κύμινου και κόλιανδρου σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία.
Βήμα 3
Μόλις οι πιπεριές κρυώσουν εντελώς, με γάντια αφαιρείτε τη φλούδα τους και τις κόβετε στη μέση για να αφαιρέσετε τα σποράκια. Θέλετε μόνο τη σάρκα τους.
Βήμα 4
Τις πολτοποιείτε καλά σε γουδί μαζί με το σκόρδο, τους σπόρους κύμινου και κόλιανδρου μέχρι να πάρετε ένα μίγμα χωρίς σβόλους. Ανακατεύετε μέσα το ξίδι, προσθέτετε λίγο-λίγο λάδι και χτυπάτε μέχρι να πάρετε μια λεία πάστα. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και αλατίζετε.