burger_smashed

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τη σάλτσα

  • 60 γρ. μαγιονέζα
  • 17 γρ. κέτσαπ
  • ¼ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • Για το burger

  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας αλατισμένο βούτυρο
  • 4 ψωμάκια για burger
  • 4 φέτες τυρί της αρεσκείας σας
  • Επιπλέον υλικά

  • φέτες ντομάτας
  • φύλλα μαρουλιού
  • φέτες κρεμμυδιού
  • αγγουράκι τουρσί

Tips

  • Για ζουμερό burger, ζητάμε από τον χασάπη κιμά κυρίως από σπάλα, όπου η περιεκτικότητα του λίπους είναι 15-20%.

Κι όμως μπορείτε να φτιάξετε πανεύκολα και γρήγορα ένα λαχταριστό smashed burger και στο σπίτι με απλά υλικά που όλοι συνήθως έχουμε!

Σάλτσα: Χτυπάμε τη μαγιονέζα, την κέτσαπ και την καπνιστή πάπρικα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο.

Burger: Στρώνουμε ένα πιάτο με αντικολλητικό χαρτί. Χωρίζουμε το κρέας σε 4 κομμάτια. Με τα χέρια πλάθουμε το καθένα σε μια μπάλα. Αλατοπιπερώνουμε και διατηρούμε στο ψυγείο όσο προθερμαίνουμε ένα μαντεμένιο τηγάνι ή το σχαροτήγανο.

Ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού λάδι σε ένα μαντεμένιο τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και ζεσταίνουμε μέχρι να καπνίσει το τηγάνι. Προσθέτουμε μια μπάλα κρέατος στο τηγάνι και τη σπάμε με μια μεγάλη σπάτουλα. Μαγειρεύουμε για περίπου 1´, μέχρι να σχηματιστεί μια κρούστα στο μπιφτέκι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για 1´ ακόμα. Βάζουμε από πάνω μία φέτα τυρί για να λιώσει. Βγάζουμε στην άκρη και τα διατηρούμε ζεστά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μπιφτέκια.

Μόλις τελειώσουμε, λιώνουμε λίγο βούτυρο στο ζεστό τηγάνι και ψήνουμε τα ψωμάκια. Απλώνουμε τη σάλτσα στα ψωμάκια, από ένα μπιφτέκι και ό,τι άλλο επιπλέον θέλουμε από τα υλικά για τη γαρνιτούρα. Κλείνουμε με τα καπάκια τους και σερβίρουμε.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Σάλτσα: Χτυπάμε τη μαγιονέζα, την κέτσαπ και την καπνιστή πάπρικα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο.

Βήμα 2

Burger: Στρώνουμε ένα πιάτο με αντικολλητικό χαρτί. Χωρίζουμε το κρέας σε 4 κομμάτια. Με τα χέρια πλάθουμε το καθένα σε μια μπάλα. Αλατοπιπερώνουμε και διατηρούμε στο ψυγείο όσο προθερμαίνουμε ένα μαντεμένιο τηγάνι ή το σχαροτήγανο.

Βήμα 3

Ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού λάδι σε ένα μαντεμένιο τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και ζεσταίνουμε μέχρι να καπνίσει το τηγάνι. Προσθέτουμε μια μπάλα κρέατος στο τηγάνι και τη σπάμε με μια μεγάλη σπάτουλα. Μαγειρεύουμε για περίπου 1´, μέχρι να σχηματιστεί μια κρούστα στο μπιφτέκι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για 1´ ακόμα. Βάζουμε από πάνω μία φέτα τυρί για να λιώσει. Βγάζουμε στην άκρη και τα διατηρούμε ζεστά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μπιφτέκια.

Βήμα 4

Μόλις τελειώσουμε, λιώνουμε λίγο βούτυρο στο ζεστό τηγάνι και ψήνουμε τα ψωμάκια. Απλώνουμε τη σάλτσα στα ψωμάκια, από ένα μπιφτέκι και ό,τι άλλο επιπλέον θέλουμε από τα υλικά για τη γαρνιτούρα. Κλείνουμε με τα καπάκια τους και σερβίρουμε.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM