Από τα πιο διάσημα πιάτα της γαλλικής κουζίνας, η κρεμμυδόσουπα είναι μία ιδανική επιλογή για το χειμωνιάτικο τραπέζι. Μην παραλείψετε το ψημένο ψωμί με την λιωμένη γραβιέρα από πάνω, ταιριάζει απόλυτα με τη σούπα και της προσθέτει γεύση.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το βούτυρο, τα κρεμμύδια, το αλεύρι, τη δάφνη, το αλάτι, το γαρίφαλο και το σκόρδο, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν καφετί χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα νερό όσο να καλύπτει καλά τα κρεμμύδια, ρίχνετε μέσα τον ζωμό βοδινού, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε τη σούπα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τον μαϊντανό και πιπέρι.
Στο μεταξύ ψήνετε το ψωμί στο γκριλ ή τη φρυγανιέρα. Απλώνετε τη γραβιέρα πάνω στις φέτες και ψήνετε ξανά στο γκριλ, μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ με μια φέτα ψωμί με γραβιέρα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το βούτυρο, τα κρεμμύδια, το αλεύρι, τη δάφνη, το αλάτι, το γαρίφαλο και το σκόρδο, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν καφετί χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί.
Βήμα 2
Προσθέτετε στην κατσαρόλα νερό όσο να καλύπτει καλά τα κρεμμύδια, ρίχνετε μέσα τον ζωμό βοδινού, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε τη σούπα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τον μαϊντανό και πιπέρι.
Βήμα 3
Στο μεταξύ ψήνετε το ψωμί στο γκριλ ή τη φρυγανιέρα. Απλώνετε τη γραβιέρα πάνω στις φέτες και ψήνετε ξανά στο γκριλ, μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ με μια φέτα ψωμί με γραβιέρα.