SLIDER-HUMMUS-VAKIAROS

Υλικά

  • 250γρ. ρεβίθια
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1-3 σκελίδες σκόρδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 45ml. ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 60γρ. ταχίνι ολικής
  • 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 30-60ml. νερό, παγωμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • πάπρικα γλυκιά ή καυτερή

Tips

  • Αν τα ρεβίθια δεν έχουν φλούδα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σόδα.

Το κλασικό και αγαπημένο χούμους με έξτρα touch από τον Λάμπρο Βακιάρο. Το κύμινο και η πάπρικα ανεβάζουν σε άλλο επίπεδο το αποτέλεσμα. Εύκολη, γρήγορη και μεζεκλίδικη συνταγή για κάθε μέρα. Μόνο το τσίπουρο λείπει!

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα ρεβίθια με πολύ νερό ώστε να τα καλύπτει καλά, τη σόδα και μουλιάζετε για τουλάχιστον 12 ώρες.
Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζετε τα ρεβίθια με το νερό και όταν πάρουν βράση, ξαφρίζετε προσεκτικά. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το σκόρδο και βράζετε για μία ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Προσέχετε να μην κολλήσουν.
Χτυπάτε στο μπλέντερ τα ρεβίθια με το σκόρδο, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το κύμινο, το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα σε δυνατή ένταση μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα με την προτίμησή σας. Σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο από πάνω, πάπρικα και ξύσμα λεμονιού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα ρεβίθια με πολύ νερό ώστε να τα καλύπτει καλά, τη σόδα και μουλιάζετε για τουλάχιστον 12 ώρες.

Βήμα 2

Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζετε τα ρεβίθια με το νερό και όταν πάρουν βράση, ξαφρίζετε προσεκτικά. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το σκόρδο και βράζετε για μία ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Προσέχετε να μην κολλήσουν.

Βήμα 3

Χτυπάτε στο μπλέντερ τα ρεβίθια με το σκόρδο, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το κύμινο, το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα σε δυνατή ένταση μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα με την προτίμησή σας. Σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο από πάνω, πάπρικα και ξύσμα λεμονιού.