TOURLOUmeFASOLIA
clock icon
2:0'

Τουρλού με λευκά φασόλια και καλοκαιρινά λαχανικά

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 πατάτες, κομμένες σε τέταρτα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 κολοκυθάκια, κομμένα σε τέταρτα
  • 4 πιπεριές, χοντροκομμένες
  • 1 καρότο, κομμένο σε τέταρτα
  • 1 κουτ. σούπας σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 3 ντομάτες, χοντροκομμένες
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
  • ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 200 γρ. λευκά φασόλια που έχουμε ήδη βράσει νωρίτερα
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο, προαιρετικά
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Το φαγητό μπορεί να ψηθεί και στον φούρνο μέσα στη χύτρα.

Τουρλού, το πιο καλοκαιρινό, εύκολο φαγητό με ό,τι καλό έχει το ψυγείο μας. Ο συνδυασμός με τα λευκά φασόλια το κάνει σκέτο γλύκισμα!

Στη χύτρα βράζουμε τα φασόλια με άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε. Σε μια ίδια κατσαρόλα  ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες για 2΄. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλατίζουμε και το σοτάρουμε για 1΄. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, το καρότο, το σέλινο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2΄.

Τέλος, προσθέτουμε τα φασόλια, τις ντομάτες, τη σάλτσα ντομάτας, 150 ml ζεστό νερό, τον βασιλικό, το θυμάρι, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε το φαγητό για 40΄ σε μέτρια φωτιά και αν χρειάζεται επιπλέον νερό, το προσθέτουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Τέλος, δυναμώνουμε 10’ τη φωτιά να μελώσει το φαγητό . Σερβίρουμε το τουρλού με φέτα και μπούκοβο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Στη χύτρα βράζουμε τα φασόλια με άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε. Σε μια ίδια κατσαρόλα  ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες για 2΄. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλατίζουμε και το σοτάρουμε για 1΄. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, το καρότο, το σέλινο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2΄.

Βήμα 2

Τέλος, προσθέτουμε τα φασόλια, τις ντομάτες, τη σάλτσα ντομάτας, 150 ml ζεστό νερό, τον βασιλικό, το θυμάρι, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε το φαγητό για 40΄ σε μέτρια φωτιά και αν χρειάζεται επιπλέον νερό, το προσθέτουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βήμα 3

Τέλος, δυναμώνουμε 10’ τη φωτιά να μελώσει το φαγητό . Σερβίρουμε το τουρλού με φέτα και μπούκοβο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη