xoirino-sto-fourno
clock icon
3:10'

Γουρουνάκι με πατάτες στο φούρνο

Υλικά

  • 2 κιλά χοιρινό πλάτη με την πετσούλα του
  • 1½ κιλό πατατούλες ανοιξιάτικες
  • 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανου
  • 7-8 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 νεροπότηρο λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Το γουρουνάκι προηγείται της πατάτας στο ψήσιμο γιατί θέλει περισσότερο χρόνο στο ταψί. Το σκεπάζετε αρχικά με χαρτί ψησίματος για να μην αρπάξει.

Γουρουνάκι με τραγανή πετσούλα απολαμβάνουμε σε κάθε καλή ταβέρνα της επαρχίας, καιρός λοιπόν να φέρουμε την αυθεντική, παραδοσιακή αυτή γεύση και στο σπίτι. Θα λατρέψετε την τραγανή πετσούλα που κάνει το γουρουνάκι.

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζετε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε. Καθαρίζετε τα σκόρδα από τα φλούδια τους. Με ένα κοφτερό μυτερό μαχαίρι ανοίγετε τρυπούλες στο χοιρινό και ρίχνετε μέσα μπόλικο αλατοπίπερο και από μία σκελίδα σκόρδο. Τρίβετε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές με το αλατοπίπερο που έμεινε, το βάζετε σε ένα ταψί και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μέλι με τη μουστάρδα καλά και αλείφετε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές με το μίγμα. Το ξαναβάζετε στο ταψί, το σκεπάζετε με χαρτί ψησίματος και το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις πλένετε και τις βάζετε σε ένα μπολ. Τις αλατοπιπερώνετε καλά, ρίχνετε το δεντρολίβανο και τις βάζετε στο ταψί με το γουρουνάκι. Αδειάζετε μέσα το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και το λευκό κρασί. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και μαγειρεύετε για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν, η πετσούλα του χοιρινού να γίνει κριτσανιστή και όλα να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Σερβίρετε το χοιρινό και τις πατάτες σε πιατέλα και τα συνοδεύετε με μια καλή ξιδάτη σαλάτα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζετε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε. Καθαρίζετε τα σκόρδα από τα φλούδια τους. Με ένα κοφτερό μυτερό μαχαίρι ανοίγετε τρυπούλες στο χοιρινό και ρίχνετε μέσα μπόλικο αλατοπίπερο και από μία σκελίδα σκόρδο. Τρίβετε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές με το αλατοπίπερο που έμεινε, το βάζετε σε ένα ταψί και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μέλι με τη μουστάρδα καλά και αλείφετε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές με το μίγμα. Το ξαναβάζετε στο ταψί, το σκεπάζετε με χαρτί ψησίματος και το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Βήμα 3

Καθαρίζετε τις πατάτες, τις πλένετε και τις βάζετε σε ένα μπολ. Τις αλατοπιπερώνετε καλά, ρίχνετε το δεντρολίβανο και τις βάζετε στο ταψί με το γουρουνάκι. Αδειάζετε μέσα το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και το λευκό κρασί. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και μαγειρεύετε για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν, η πετσούλα του χοιρινού να γίνει κριτσανιστή και όλα να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Σερβίρετε το χοιρινό και τις πατάτες σε πιατέλα και τα συνοδεύετε με μια καλή ξιδάτη σαλάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή