Zesti-salata-pantzaria
clock icon
1:10'

Γλυκόξινη ζεστή σαλάτα με παντζάρια

Υλικά

  • 1 κιλό παντζάρια
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη σκούρα
  • 4 κουτ. σούπας ξίδι
  • αλάτι

Η παντζαροσαλάτα στην γκουρμέ εκδοχή της.

Κόβετε τα πράσινα φύλλα από τα παντζάρια, πλένετε καλά τους βολβούς και τους βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 40 λεπτά περίπου και μέχρι να γίνουν τρυφερά. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζετε και τα κόβετε σε στρογγυλές φέτες πάχους 3-4 χιλιοστών.

Ζεσταίνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο. Τα αφήνετε να ζεσταθούν καλά και ρίχνετε μέσα τις ροδέλες των παντζαριών. Σοτάρετε, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτετε λίγο αλάτι και πασπαλίζετε με τη σκούρα ζάχαρη. Συνεχίζετε το ανακάτεμα για 5 λεπτά ακόμη. Τέλος, σβήνετε με το ξίδι και ανακατεύετε γρήγορα τα παντζάρια. Τα σερβίρετε ζεστά σε μια πιατέλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τα πράσινα φύλλα από τα παντζάρια, πλένετε καλά τους βολβούς και τους βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 40 λεπτά περίπου και μέχρι να γίνουν τρυφερά. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζετε και τα κόβετε σε στρογγυλές φέτες πάχους 3-4 χιλιοστών.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο. Τα αφήνετε να ζεσταθούν καλά και ρίχνετε μέσα τις ροδέλες των παντζαριών. Σοτάρετε, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα.

Βήμα 3

Προσθέτετε λίγο αλάτι και πασπαλίζετε με τη σκούρα ζάχαρη. Συνεχίζετε το ανακάτεμα για 5 λεπτά ακόμη. Τέλος, σβήνετε με το ξίδι και ανακατεύετε γρήγορα τα παντζάρια. Τα σερβίρετε ζεστά σε μια πιατέλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb