glyko pswmi
clock icon
1:40'

Γλυκό ψωμί με μαύρη ζάχαρη, καρύδια, σταφίδες και μπαχαρικά

Υλικά

    Για το προζύμι

  • 50γρ. μαγιά νωπή
  • 130γρ. αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
  • 600ml νερό ζεστό
  • 50ml γάλα χλιαρό
  • 1 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή Belbake
  • 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  • Για το ψωμί

  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 30γρ. επιπλέον
  • 250γρ. αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
  • 5 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 250γρ. ανθότυρο
  • 250ml νερό χλιαρό
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο
  • ½ φλιτζάνι σταφίδα μαύρη
  • ½ φλιτζάνι καρύδια

Μια διαφορετική εκδοχή του ψωμιού με μαύρη ζάχαρη, όπου η γεύση των καρυδιών και των μπαχαρικών θα δημιουργήσουν το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ σας και όχι μόνο.

Διαλύετε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι από το νερό και αναμιγνύετε μέσα το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Βάζετε το αλεύρι ολικής σε ευρύχωρη λεκανίτσα και προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και το γάλα. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει χλιαρό και μετά ανακατεύετε μέσα και τη διαλυμένη μαγιά και το γλυκάνισο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40oC (όχι αέρα) και αφήνετε μέσα το προζύμι να φουσκώσει για 20 λεπτά περίπου.

Αφού φουσκώσει το προζύμι ανακατεύετε τα καρύδια και τις σταφίδες με τα 30γρ. αλεύρι μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτετε στη λεκάνη με το προζύμι τα δύο αλεύρια, τα μπαχαρικά, το ανθότυρο, τις τέσσερις κουταλιές από τη ζάχαρη και ζυμώνετε προσθέτοντας σταδιακά το χλιαρό νερό μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που θα κολλάει ελαφρά στα χέρια.

Ανακατεύετε μέσα τα καρύδια και τις σταφίδες και ζυμώνετε για λίγο ακόμα. Αφήνετε τη ζύμη στο φούρνο να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και λαδώνετε δύο μακρόστενες φόρμες. Μοιράζετε τη ζύμη στις φόρμες, βρέχετε λίγο τα δάχτυλα και λειαίνετε τις φραντζόλες από πάνω. Τέλος, τις πασπαλίζετε με τη μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη που κρατήσατε.

Αφήνετε τις φόρμες στο φούρνο μέχρι να φουσκώσει ξανά το ψωμί και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 200oC. Ψήνετε για 1 ώρα από τη στιγμή που θα πιάσει τη θερμοκρασία ο φούρνος και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα ψωμιά σας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι από το νερό και αναμιγνύετε μέσα το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Βάζετε το αλεύρι ολικής σε ευρύχωρη λεκανίτσα και προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και το γάλα. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει χλιαρό και μετά ανακατεύετε μέσα και τη διαλυμένη μαγιά και το γλυκάνισο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40oC (όχι αέρα) και αφήνετε μέσα το προζύμι να φουσκώσει για 20 λεπτά περίπου.

Βήμα 2

Αφού φουσκώσει το προζύμι ανακατεύετε τα καρύδια και τις σταφίδες με τα 30γρ. αλεύρι μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτετε στη λεκάνη με το προζύμι τα δύο αλεύρια, τα μπαχαρικά, το ανθότυρο, τις τέσσερις κουταλιές από τη ζάχαρη και ζυμώνετε προσθέτοντας σταδιακά το χλιαρό νερό μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που θα κολλάει ελαφρά στα χέρια.

Βήμα 3

Ανακατεύετε μέσα τα καρύδια και τις σταφίδες και ζυμώνετε για λίγο ακόμα. Αφήνετε τη ζύμη στο φούρνο να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και λαδώνετε δύο μακρόστενες φόρμες. Μοιράζετε τη ζύμη στις φόρμες, βρέχετε λίγο τα δάχτυλα και λειαίνετε τις φραντζόλες από πάνω. Τέλος, τις πασπαλίζετε με τη μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη που κρατήσατε.

Βήμα 5

Αφήνετε τις φόρμες στο φούρνο μέχρι να φουσκώσει ξανά το ψωμί και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 200oC. Ψήνετε για 1 ώρα από τη στιγμή που θα πιάσει τη θερμοκρασία ο φούρνος και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα ψωμιά σας.