Το γλυκό της μαμάς σε εκδοχή Λάμπρου Βακιάρου. Ελαφριά κρέμα με μασκαρπόνε και ένα ζελέ από φρούτα του δάσους που γλείφεις και το κουτάλι. Σε πυρέξ φυσικά!
Για το ζελέ
φρούτων του δάσους: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και δίνουμε μια βράση σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τα φρούτα του δάσους, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 6-8 λεπτά.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε ελαφρώς τα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα. Εναλλακτικά, μπορούμε να το κάνουμε σε 2 δόσεις στο μούλτι αλλά με προσοχή για να μην καούμε. Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης που έχουμε στύψει καλά και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Στο κάδο του μίξερ ή σε μπολ με μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μασκαρπόνε, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα λεμονιού για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να έχει αρχίσει να πήζει αλλά όχι υπερβολικά. Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Βουτάμε τα μισά μπισκότα σε λίγο γάλα και τα στρώνουμε σε ένα μεσαίο πυρέξ. Απλώνουμε τη μισή κρέμα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (2η στρώση μπισκότων που έχουμε μουλιάσει στο γάλα με την υπόλοιπη κρέμα). Αν χρειαστεί σπάμε τα μπισκότα σε μικρότερα κομμάτια για να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται. Μόλις τα μούρα κρυώσουν αρκετά καλύπτουμε με προσοχή όλη την κρέμα. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το ζελέ
φρούτων του δάσους: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και δίνουμε μια βράση σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τα φρούτα του δάσους, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 6-8 λεπτά.
Βήμα 2
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε ελαφρώς τα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα. Εναλλακτικά, μπορούμε να το κάνουμε σε 2 δόσεις στο μούλτι αλλά με προσοχή για να μην καούμε. Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης που έχουμε στύψει καλά και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Βήμα 3
Στο κάδο του μίξερ ή σε μπολ με μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μασκαρπόνε, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα λεμονιού για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να έχει αρχίσει να πήζει αλλά όχι υπερβολικά. Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Βήμα 4
Βουτάμε τα μισά μπισκότα σε λίγο γάλα και τα στρώνουμε σε ένα μεσαίο πυρέξ. Απλώνουμε τη μισή κρέμα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (2η στρώση μπισκότων που έχουμε μουλιάσει στο γάλα με την υπόλοιπη κρέμα). Αν χρειαστεί σπάμε τα μπισκότα σε μικρότερα κομμάτια για να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται. Μόλις τα μούρα κρυώσουν αρκετά καλύπτουμε με προσοχή όλη την κρέμα. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.