17905-GLYKO-TRIANTAFYLLO
clock icon
60'

Γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο (ροδοζάχαρη)

Υλικά

  • 200γρ. πέταλα από μαγιάτικα εκατόφυλλα τριαντάφυλλα ή τριαντάφυλλα σε χρώμα λιλά (όχι του εμπορίου, γιατί μπορεί να είναι ψεκασμένα)
  • 800γρ. ζάχαρη
  • ¾ φλιτζανιού νερό ή χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Tips

  • Με ροδοζάχαρη μπορείτε να φτιάξετε ένα δροσιστικό σορμπέ, αραιώνοντας σε χαμηλή φωτιά το γλυκό με ίση ποσότητα νερού. Το περνάτε κατόπιν στο μπλέντερ, το σουρώνετε, το αρωματίζετε με λίγο ροδόνερο και το βάζετε στην κατάψυξη. Όταν μισοπαγώσει, το ανακατεύετε με αφρώδες κρασί και απολαμβάνετε…

Ένα ντελικάτο γλυκό κουταλιού με το ξεχωριστό άρωμα και τη φίνα γεύση του τριαντάφυλλου, που θα σας κλέψει την καρδιά. Το απολαμβάνετε σκέτο, ενώ συνοδεύει εξαιρετικά γιαούρτι, παγωτό βανίλια και cheesecake.

Κόβετε τα τριαντάφυλλα νωρίς το πρωί. Μαδάτε τα πέταλα και με ψαλιδάκι καθαρίζετε το άσπρο μέρος της βάσης τους. Τα βυθίζετε για μερικά λεπτά σε μπολ με νερό για να πλυθούν και μετά τα σουρώνετε. Τα απλώνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.
Κατόπιν τα ανακατεύετε με τη ζάχαρη και τα τρίβετε καλά με τα χέρια σας για να μαραθούν. Τα αφήνετε για μια μέρα μέσα σε σουρωτήρι, το οποίο τοποθετείτε πάνω από ένα μπολ, για να μαζέψετε όσο χυμό βγάλουν.
Έπειτα, βάζετε τα ροδοπέταλα μέσα σε κατσαρόλα μαζί με το χυμό τους, το χυμό λεμονιού και το νερό (ή το χυμό πορτοκαλιού) και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζετε, αν χρειαστεί, και ανακατεύετε κάθε τόσο -γιατί το τριαντάφυλλο κολλάει- για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να «δέσει» το γλυκό. Θα καταλάβετε ότι έχει «δέσει» αν ρίξετε μερικές σταγόνες σε παγωμένο πιατάκι. Αν σταθούν κόμπος, το γλυκό είναι έτοιμο.
Τότε το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία σφραγίζετε, αναποδογυρίζετε και αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τα τριαντάφυλλα νωρίς το πρωί. Μαδάτε τα πέταλα και με ψαλιδάκι καθαρίζετε το άσπρο μέρος της βάσης τους. Τα βυθίζετε για μερικά λεπτά σε μπολ με νερό για να πλυθούν και μετά τα σουρώνετε. Τα απλώνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.

Βήμα 2

Κατόπιν τα ανακατεύετε με τη ζάχαρη και τα τρίβετε καλά με τα χέρια σας για να μαραθούν. Τα αφήνετε για μια μέρα μέσα σε σουρωτήρι, το οποίο τοποθετείτε πάνω από ένα μπολ, για να μαζέψετε όσο χυμό βγάλουν.

Βήμα 3

Έπειτα, βάζετε τα ροδοπέταλα μέσα σε κατσαρόλα μαζί με το χυμό τους, το χυμό λεμονιού και το νερό (ή το χυμό πορτοκαλιού) και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζετε, αν χρειαστεί, και ανακατεύετε κάθε τόσο -γιατί το τριαντάφυλλο κολλάει- για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να «δέσει» το γλυκό. Θα καταλάβετε ότι έχει «δέσει» αν ρίξετε μερικές σταγόνες σε παγωμένο πιατάκι. Αν σταθούν κόμπος, το γλυκό είναι έτοιμο.

Βήμα 4

Τότε το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία σφραγίζετε, αναποδογυρίζετε και αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Βήμα 5

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey