Sweet,Pine,Cone,Jam.,Traditional,Siberian,Dessert,,Fresh,Evergreen,Branches.

Υλικά

    3 βάζα των 250γρ

  • 30–40 μικρά, τρυφερά κουκουνάρια (μήκος 3–4 εκ.)
  • 800 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 λίτρο νερό
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • (προαιρετικά) λίγη φλούδα λεμονιού ή ένα ξυλάκι κανέλα

Tips

  • Θα παρατηρήσετε ότι το νερό θολώνει κατά τον βρασμό. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στη ρητίνη που περιέχουν. Όταν θα δέσει το νερό με τη ζάχαρη θα αποκτήσει διαφάνεια.
  • Όσο βράζει η κατσαρόλα, οι πόρτες και τα παράθυρα θα πρέπει να είναι κλειστά γιατί μπορεί να μαζευτούν μέλισσες και σφίγγες.
  • Τρόπος σερβιρίσματος: σε γιαούρτι, σε παγωτό, σε ψητό κατσικίσιο τυρί ή ως topping σε κέικ. Πίνεται και διαλυμένο σε ζεστό νερό σαν βοτανικό «μέλι»

Στον Καύκασο η παράδοση περιλαμβάνει την παρασκευή γλυκού του κουταλιού από άγουρα κουκουνάρια που συλλέγονται στα τέλη της άνοιξης, όταν είναι ακόμη μικρά και τρυφερά

Πλένουμε καλά και με άφθονο νερό τα κουκουνάρια. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν σε μία λεκάνη με νερό και λευκό ξίδι για περίπου 2 ώρες

Βάζουμε τα κουκουνάρια σε μία κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές με φρέσκο νερό. Φροντίζουμε τα κουκουνάρια, όταν αλλάζουμε κάθε φορά νερό και τα προσθέτουμε, να έχουν την ίδια περίπου θερμοκρασία. Δηλαδή το πρώτο νερό κρύο με κρύα κουκουνάρια, και στις επόμενες αλλαγές φροντίζουμε πρώτα να ζεσταθεί το φρέσκο νερό και μετά τα προσθέτουμε.

Αφήνουμε στην άκρη να στραγγίζουν τα κουκουνάρια και σε κατσαρόλα φτιάχνουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το 1 λίτρο νερό. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε τα κουκουνάρια και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για 1–1,5 ώρα. Αφήνουμε να να δέσει. Αν έχετε θερμόμετρο αφήστε να ξεπεράσει το σιρόπι τα 34 γράδα ή τους 108 βαθμούς. Αν δεν έχετε, τότε θα πρέπει να προσέξετε στο χρώμα που θα αποκτήσει το σιρόπι. Πρέπει να είναι σφιχτό και να έχει χρυσό προς κοκκινωπό χρώμα σαν σκούρο κεχριμπάρι

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και, αν θέλουμε, κανέλα ή φλούδα λεμονιού. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε καλά και με άφθονο νερό τα κουκουνάρια. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν σε μία λεκάνη με νερό και λευκό ξίδι για περίπου 2 ώρες

Βήμα 2

Βάζουμε τα κουκουνάρια σε μία κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές με φρέσκο νερό. Φροντίζουμε τα κουκουνάρια, όταν αλλάζουμε κάθε φορά νερό και τα προσθέτουμε, να έχουν την ίδια περίπου θερμοκρασία. Δηλαδή το πρώτο νερό κρύο με κρύα κουκουνάρια, και στις επόμενες αλλαγές φροντίζουμε πρώτα να ζεσταθεί το φρέσκο νερό και μετά τα προσθέτουμε.

Βήμα 3

Αφήνουμε στην άκρη να στραγγίζουν τα κουκουνάρια και σε κατσαρόλα φτιάχνουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το 1 λίτρο νερό. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε τα κουκουνάρια και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για 1–1,5 ώρα. Αφήνουμε να να δέσει. Αν έχετε θερμόμετρο αφήστε να ξεπεράσει το σιρόπι τα 34 γράδα ή τους 108 βαθμούς. Αν δεν έχετε, τότε θα πρέπει να προσέξετε στο χρώμα που θα αποκτήσει το σιρόπι. Πρέπει να είναι σφιχτό και να έχει χρυσό προς κοκκινωπό χρώμα σαν σκούρο κεχριμπάρι

Βήμα 4

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και, αν θέλουμε, κανέλα ή φλούδα λεμονιού. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα