Αυτή η γλυκιά τάρτα θα κλέψει σίγουρα τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι!
Υλικά
- 250γρ. καρύδια
- 70γρ. ζάχαρη καστανή
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2 μεγάλες κόκκινες γλυκοπατάτες λιωμένες
- 3½ κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- 150γρ. πετιμέζι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- ¼ κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
- ¼ κουτ. γλυκού σόδα
- ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
- καρύδια χοντροκομμένα
- ξύσμα λεμονιού
Για τη βάση
Για τη γέμιση
Για το σερβίρισμα
Tips
- Αν θέλετε να κάνετε μεγάλη φόρμα τάρτας, πρέπει να διπλασιάσετε σχεδόν την ποσότητα της βάσης αλλά όχι απαραίτητα και τη γέμιση.
- Για να γίνουν πουρές οι γλυκοπατάτες πρέπει να τις βράσετε ή να τις ψήσετε. Η δεύτερη περίπτωση είναι καλύτερη γιατί δεν κρατάνε νερό, που βγαίνει στη γέμιση.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Βάζετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη βάση και πολτοποιείτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 2
Μοιράζετε το μίγμα σε 6 ατομικές φόρμες τάρτας, απλώνετε ομοιόμορφα έτσι ώστε να καλύψετε τον πάτο και τα τοιχώματα από τις φόρμες. Ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά.
Βήμα 3
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τις γλυκοπατάτες, το κορνφλάουρ, το πετιμέζι, την κανένα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, τη βανίλια, τη σόδα και το αλάτι. Μαγειρεύετε 4-5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει το μίγμα.
Βήμα 4
Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τις σταφίδες ανακατεύετε και μοιράζετε τη γέμιση στις προψημένες βάσεις. Την απλώνετε ομοιόμορφα και ψήνετε στο φούρνο, στους 170οC για άλλα 20 λεπτά.
Βήμα 5
Βγάζετε τις τάρτες από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν, πασπαλίζετε με καρύδια, ξύσμα λεμονιού και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb, Μαρίνα Πετρούτσα