Μια παραλλαγή των νιόκι της ιταλικής κουζίνας σε γλυκό.
Υλικά
- 6 μπανάνες
- 6-8 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης τριμμένα, ανάλατα
- 200γρ. ψωμί άσπρο, μπαγιάτικο
- 100ml γάλα χλιαρό
- 200γρ. ζάχαρη
- 2 κρόκους αβγού
- 2 λοβούς βανίλιας
- 100γρ. βούτυρο φρέσκο
Tips
- Μουλιάστε τις βανίλιες στο χλιαρό γάλα. Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίξτε το λοβό κατά μήκος και με τη λάμα του μαχαιριού συλλέξτε τα σποράκια που βρίσκονται μέσα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε ελαφρά το γάλα. Ψιλοκόβετε το ψωμί και το μουσκεύετε στο γάλα για 1 ώρα περίπου. Ψιλοκόβετε τα φιστίκια.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τα νιόκι: Περνάτε το μουλιασμένο ψωμί από το μύλο των λαχανικών (στο δίσκο με τις μέτριες τρύπες). Προσθέτετε 60γρ. από τη ζάχαρη, τους κρόκους, τα σποράκια της βανίλιας και τα μισά φιστίκια. Ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές.Βήμα 3
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε κατσαρολάκι βάζετε τέσσερις κουταλιές σούπας νερό με 100γρ. από τη ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση ρίχνετε αμέσως το βούτυρο και ανακατεύετε ζωηρά. Χαμηλώνετε τη φωτιά.Βήμα 4
Παίρνετε με μικρό κουταλάκι λίγο από το μίγμα του ψωμιού και το ρίχνετε στο σιρόπι με τη βοήθεια ενός δεύτερου μικρού κουταλιού. Αφήνετε τα νιόκι ένα μόνο λεπτό και τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Τα διατηρείτε ζεστά μέχρι να τελειώσετε με όλο το μίγμα.Βήμα 5
Ανακατεύετε τα νιόκι με τις μπανάνες που έχετε κόψει σε λεπτές φετούλες, περιχύνετε με το σιρόπι, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα φιστίκια και σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey