Κλασικό γαλλικό πιάτο που προέρχεται από τη Νορμανδία στη Βόρεια Γαλλία. Η ιστορία μάλιστα θέλει τη συνταγή να βγαίνει από τη σύζυγο ενός μυλωνά, εξού και το όνομα, αφού meunière σημαίνει “του μυλωνά” ή ακόμα καλύτερα “της μυλωνούς”, η οποία αλεύρωνε τη γλώσσα ελαφριά και τη σοτάριζε σε βούτυρο.
Υλικά
- 4 γλώσσες, καθαρισμένες, χωρίς τη σκούρα πέτσα (ή φιλέτα γλώσσας)
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
- 200γρ διαυγές βούτυρο (κλαριφιέ)
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 4 φέτες λεμονιού
- 4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
- πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Στεγνώνετε τις γλώσσες με χαρτί κουζίνας, τις αλατοπιπερώνετε και τις αλευρώνετε ελαφριά, τινάζοντας το περιττό αλεύρι από πάνω τους.
Βήμα 2
Ζεσταίνετε 150γρ. βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τοποθετείτε και τα 4 ψάρια (με την πλευρά που είχε την πέτσα προς τα πάνω) ή χρησιμοποιείτε το μισό βούτυρο και μαγειρεύετε τα ψάρια ανά 2. Τηγανίζετε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρετε τις γλώσσες σε πιατέλα και τις πασπαλίζετε με μαϊντανό.
Βήμα 3
Προσθέτετε στο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο και τις 4 φέτες λεμονιού και αφού κάψει το βούτυρο σβήνετε με τον χυμό λεμονιού προσθέτοντας αλατοπίπερο. Σε ένα λεπτό περίπου η σάλτσα βουτύρου - λεμονιού είναι έτοιμη (μην την αφήσετε περισσότερο γιατί θα πήξει). Περιχύνετε με αυτήν τις γλώσσες και συνοδεύετε προαιρετικά με λαχανικά ατμού.