Ένα νόστιμο ορεκτικό που ανοίγει ιδανικά κάθε χειμωνιάτικο τραπέζι.
Υλικά
- 1 κιλό μπρόκολο καθαρισμένο, σε μπουκετάκια
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- 200γρ. κασέρι τριμμένο
- 200γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Αντί για σκέτο μπρόκολο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίγμα από κουνουπίδι και μπρόκολο ή σκέτο κουνουπίδι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε μια μπεσαμέλ: ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το αλεύρι μέχρι να σκουρύνει. Αδειάζετε μέσα το γάλα και ξεκινάτε να ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει σε μια απαλή μπεσαμέλ.Βήμα 2
Αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέσα τα τριμμένα τυριά.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ζεματάτε το μπρόκολο σε άφθονο αλατισμένο νερό για 7 λεπτά. Το σουρώνετε, το βάζετε μέσα σε ένα ταψάκι στριμωχτά, το περιχύνετε με την μπεσαμέλ και το ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου και μέχρι να κάνει από πάνω μια χρυσή κρούστα.Βήμα 4
Το βγάζετε το αφήνετε να χλιαρέψει και το κόβετε σε μερίδες. Το σερβίρετε χλιαρό στα πιάτα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb