giouvarlakia
clock icon
1:30'

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά του βορρά

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά ή ανάμεικτο
  • 80 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ¼ κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • Επιπλέον για το μαγείρεμα

  • 2 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 2 καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 400 γρ. πηχτή σάλτσα ντομάτας
  • 800 ml νερό
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο

Μια παραδοσιακή εκδοχή για γιουβαρλάκια κοκκινιστά σε μια συνταγή με έμπνευση από τις μαγειρικές του βορρά

Μουλιάζουμε το ρύζι σε νερό για 10΄. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια, ζυμώνουμε καλά και ιδανικά αφήνουμε τον κιμά στην άκρη για 20΄.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό. Μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, βράζουμε για 15΄ σε δυνατή φωτιά.

Πλάθουμε μέτριους κεφτέδες, τους προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη σάλτσα ντομάτας και βράζουμε για 40' σε μέτρια φωτιά.

Τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα όταν η σάλτσα τους μοιάζει «δεμένη», αλλά όχι πολύ πηχτή. Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζουμε το ρύζι σε νερό για 10΄. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια, ζυμώνουμε καλά και ιδανικά αφήνουμε τον κιμά στην άκρη για 20΄.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό. Μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, βράζουμε για 15΄ σε δυνατή φωτιά.

Βήμα 3

Πλάθουμε μέτριους κεφτέδες, τους προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη σάλτσα ντομάτας και βράζουμε για 40' σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 4

Τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα όταν η σάλτσα τους μοιάζει «δεμένη», αλλά όχι πολύ πηχτή. Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια με ψιλοκομμένο μαϊντανό.